ВестиДруштво

Удружење глувих и наглувих општине Бечеј: Завршен тромесечни курс знаковног језика

У просторијама Народне библиотеке у Бечеју завршен је курс знаковног језика коју је организовало Удружење глувих и наглувих општине Бечеј уз подршку Савета за здравље општине Бечеј и локалне самоуправе.

Овај курс углавном је намењен службеницима државних и других институција као и запосленима који раде у услужној делатности. У питању је тромесечни курс који оспособљава полазнике да науче основе гестовног језика и да на тај начин повећају степен приступачности услугама за особе оштећеног слуха у заједници.

Ову обуку Савет за здравље и Удружење глувих и наглувих редовно организују сваких 5 година са циљем да се обезбеди да свака установа која је важна за свакодневно функционисање и живот особа са оштећеним слухом у заједници има барем једну особу која може да им на лицу места помогне. У већини од тих установа, процењено је, да је период од 5 година уобичајена „смена“ генерација.

Ову обуку је и овог пута водио Јован Вујков, који је и председник Удружења. Он ради као тумач за знаковни језик већ скоро 30 година. Овај програм свакако јесте и његова иницијатива јер институције, по закону о употреби знаковног језика јесу у обавези да ангажују тумача, али не и да запосле било кога ко може да користи знаковни језик у свакодневној комуникацији.

Улога тумача за знаковни језик је да буде мост у комуникацији између особе која користи знаковни језик и особе која не користи знаковни језик, а циљ тумача је да се успостави комуникација, да сви имају потпуни приступ информацијама и да се самостално доносе одлуке. У том смислу тумач за знаковни језик може да се види као савезник заједнице глувих, у смислу да омогући приступ информацијама и у том смислу самосталног и оснаженог одлучивања, али не и преузимања одлука. Но у свакодневној комуникацији тумачи нису увек лако доступни, овакав начин обуке већ запослених у институцијама и установама је веома важан да се поједностави комуникација са особама оштећеног слуха.

Тумачи знаковног језика њихова су веза са светом – од свакодневних обавеза, до одласка код лекара, у полицију, суд. У Војводини их је три, у Србији око тридесетак – недовољно за 70.000 особа којима је основни језик знаковни.

„Имамо доста посла, јер је особама са оштећеним слухом потребна помоћ ́и у свакодневном животу ван суда, и у случајевима када морају да иду код лекара на прегледе, или када морају да се баве случајевима у јавним службама, просветним институцијама и полицији. Дешава се и да на места удеса излазимо ако су умешани глуви или наглуви. Курс смо организовали првенствено за запослене у јавним установама, администраторе, банкарске службенике, службенике и особе које долазе у директан контакт са глувим и наглувим особама. На овај начин желимо да олакшамо свакодневну комуникацију особама оштећеног слуха посебно оних који живе на селу“ – каже Вујков. .

Овај курс је почео у октобру месецу и о томе смо писали у једном од наших претходних бројева. Овога пута било је 12 полазника, из градских установа и институција али и из просвете. Према речима организатора током овог курса полазници су научили око 800 до 850 гестова.

Завршном испиту присуствовали су и чланови Месне организације и председник Војвођанске организације глувих и глувих.

У Бечеју тренутно Удружење глувих и наглувих броји 42 члана и њима али и свим дугима нашим суграђанима који имају проблема са слухом и који користе знаковни језик намењен је овај програм као крајњим корисницима.