Óbecse

Új lesz a közvilágítás Óbecsén

Óbecse község területén köz- és magánpartneri szerződéssel fogják korszerűsíteni a közvilágítást – ezt az elképzelést szeptember 27-i ülésén hagyta jóvá a községi képviselő-testület, majd pár nappal később alá is írták a felek – az önkormányzat, illetve a pályázatra egyedüliként jelentkező újvidéki Esco Elios Kft., valamint a belgrádi Keep light Kft.  és a projektbe külön rendeltetésű társaságként utólag csatlakozó LED BČJ Kft. alkotta konzorcium – az erről szóló kontraktust. Az ütemterv szerint ez azt jelenti, hogy legkésőbb jövő márciustól Óbecse és a környező települések jobb és olcsóbb világítást kapnak majd.
Dragan Tošić polgármester elmondása szerint ez a korszerűsítés semmivel sem fog többe kerülni, mint amennyit eddig fizetett az önkormányzat a közvilágításra. Becslések szerint ezzel a beruházással a 2,83 millió kW-os áramfogyasztást 679 ezer kW-ra lehet letornázni, így az évi 22,3 millió dinár helyett csak nagyjából 5,3 millió dinárt kell majd fizetni a villanyáramért a községben. Évente hatmillió dinárt költ az önkormányzat a közvilágítás karbantartására, ez viszont az elkövetkező 13 évben a partnervállalat feladata és költsége lesz. A kivitelező garanciája szerint a 13 év alatt több mint 2,5 millió euró + ÁFA lesz a megtakarítás, amin 7,5:92:5 arányban osztozik majd a község és a kivitelező. A leendő partner 5009 hagyományos izzót cserél majd le energiatakarékos LED- és fémhalogén izzókra, ami 2,3 millió eurós beruházást jelent, de a szolgáltatásáért évente 180.544 dinárt fog kapni.
A szerződés gazdaságosságával és a rekonstrukció hatékonyságával kapcsolatosan Milan Bokun (Csak helyben képviselői csoport), valamint Tari István (VMDK) ellenzéki képviselők több kritikát is megfogalmazott a kkt-ülésen. Nem ők az egyetlenek, akiknek fenntartásai vannak a Szerbiában egyre gyakoribb és ugyanazon vállalkozói körrel megvalósított közvilágítási beruházások miatt, nemrégiben ugyanis a BIRN is egy cikkben emlékeztetett többek között arra: a 2014 decembere óta szerbiai érdekeltséggel is rendelkező magyarországi Elios Innovativ Zrt. az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozása idején került a lapok címoldalára, a szerb főváros díszkivilágításáért is felelős Keep Light pedig két éve lett országosan ismert, amikor 83 ezer euróért adott el Belgrádnak egy karácsonyfát,.
F.R.