Óbecse

Új munkahelyek nyílnak, és lesz munkaerő is

Évértékelő beszélgetés Dragan Tošić polgármesterrel
Dragan Tošić 2016 derekán az után foglalta el a polgármesteri széket Óbecsén, hogy elődje, Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár lett a tartományi kormányban. Különféle beruházások és rendezvények kapcsán az elmúlt időszakban gyakran szerepelt az újságok hasábjain. Ezúttal a mögöttünk hagyott évről és az idei tervekről beszélgettünk vele.
Ön szerint miről marad emlékezetes 2018?
Sok minden meghatározta az elmúlt évet, de a korábban borzasztó rossz állapotban lévő Dositej utca felújítását és a Csillag tér átépítését tekintem az elmúlt év legfontosabb eseményeinek – ezek a beruházások egy olyan elképzelés részét képezik, amelyben a Miloš Crnjanski utca Csillag tér és Jovan Zmaj utca közötti része, a Csuka Zoltán utcának a jelzőlámpáig tartó szakasza és a Gerberék utca Miloš Crnjanski utcától a központig terjedő részének a felújítása is szerepel. Ha elkészülünk velük, a városközpont ezen része teljesen új külsőt kap. A sportközpont tetőszerkezetét is sikerült felújítanunk, és több évtizednyi várakozás után végre üzembe helyezhettük az új péterrévei vízrendszert is. Ezeket a beruházásokat nagyrészt a felsőbb szintekről érkező támogatásoknak köszönhetően tudtuk megvalósítani.
Milyen beruházások várhatóak az idén?
A Lidl kereskedelmi lánc megvette a Bečejprevoz vállalat központi telkét, így az autóbuszállomás helyén áprilisban építkezni kezdenek. Ezt követően mi is felújítjuk a Danilo Kiš utcát. A buszállomást a Bečej-prevoz kihelyezi a központból, ahol csak buszmegállók lesznek. Az ipari övezetben megvásárolt egyik telken galvanizáló üzemet épít a Knežev Group, és az olasz Norman Group is tavaszra kezd itt textilipari gyárat építeni. Egy osztrák fémfeldolgozó cég szeretné megvenni a galvanizáló- és a textilüzem közötti telket, velük erről egyelőre egy szándéknyilatkozatunk van.
Lesz munkaerő ezekbe az üzemekbe?
2012-ben 7200 foglalkoztatottja volt a községnek, most pedig közel 9200 – annak ellenére, hogy sokan elmennek külföldre. Az olaszok két éve folytatnak itt és a környéken piackutatást, ennek során arra jutottak, hogy lesz elegendő munkásuk. Az igényeik kielégítésére a duális képzés keretében várhatóan nyílik majd egy divatszabó tagozat is Óbecsén. Ezek a cégek mind komoly vállalkozások, nem fektetnek be felelőtlenül.
A lóversenypályát három parcellára osztották, így kívánják értékesíteni. A régi szállodához közel eső parcellát a Knežev Group vette meg, hogy hotelt építsen. Mikor kezdik el a beruházást és mi lesz a sorsa a másik két parcellának?
A szálloda projektterve elkészült, és ha befejezték a galvanizáló építését, indul a szállodáé is. A középső parcella iránt egyelőre nincs komoly érdeklődő, de a harmadik iránt van, ahova aquaparkot tervez egy befektető, amely arra vár, hogy az önkormányzat pontot tegyen a furat körüli teendők végére, ugyanis szét kell választanunk a vizet és a gázt benne. A gázból elektromos energiát lehet előállítani, a víz hűtésével nyert energiát pedig fűtésre tudnánk használni. Erre a projektre volt egy 25 millió dináros pályázatunk, de két jelentkező is 33 milliós ajánlatot nyújtott be a kivitelezésre. A realitások figyelembe vételével módosítjuk a projektet, majd februárban újra kiírjuk a közbeszerzési eljárást.
Évek óta gond a városi stadion melletti csapadékelvezető csatorna, ezt is már egy ideje készülnek rendbe hozni. Hol áll most ez a projekt?
Olyan „csapadékelvezető” csatornáról van szó, amely bűzlik, mert sokan ide vezetik el a szennyvizüket, holott a városnak azon a részén van kiépített csatornarendszer. Azon dolgozunk, hogy kiderüljön, mennyibe kerül ennek a problémának a megoldása. Kell ide egy turbina, amely ebből a csatornából kétszer gyorsabban szivattyúzza majd ki a vizet, mert csak ezután tudjuk becsövezni és befedni ezt a csatornát. A lakosság ezután már nem vezetheti ide a szennyvizét, rá kell majd csatlakozniuk a városi szennyvízhálózatra. Hogy mikor tudunk ebbe belevágni, az a Vajdaság Vizei Közvállalattól is függ.
A közvélemény-kutatásokban mindig visszatérő kívánsága a lakosságnak a városi Tisza-strand. Lesz nekünk valaha strandunk?
Én is nehezen viselem, hogy egy ilyen szép folyónak nincs strandja Óbecsén. Aki ellátogat a városunkba, megnézi a Dunđerski-kastélyt, az új központot, a zsilipünket és a Tiszát. De ha elsétál a folyóhoz, azt látja, hogy valami ott hiányzik. Mi meg akarjuk építeni a strandot, de nehéz a nulláról elkezdeni. Óbecse a rosszul sikerült privatizáció előtt gazdagabb volt mint Inđija vagy Stara Pazova, mégsem gondolt akkor senki arra, hogy rendes strandot építsen. Mi az ipari övezet kialakítása és a központ újjáépítése után a Tiszán szeretnénk folytatni a munkát. Ha megépülne a strand, a város is visszanyerné a régi fényét.
De van már valami konkrét tervük erre?
Ezt a beruházást az aquapark megépítése után érdemes elkezdeni, mert akkor kaphatna a Tisza-part egy egységes képet.
A közvélemény-kutatásokban a kóbor kutyák problémája is mindig napirenden van. Gondolkodnak-e például ingyenes ivartalanítási akciókon, ahogy azt több környékbéli községben is teszik?
Valamit valóban tennünk kell, mert ez komoly probléma a községben, de végső megoldásunk nincs a kóbor kutyákra. Tetszik ez az elképzelés, megnézzük, mit tehetünk.
A decemberi havazás után sokan voltak elégedetlenek az utak tisztításával. Ön elégedett volt?
Nem voltam elégedett az utcák takarításával, de teszünk azért, hogy majd jobb legyen. Elképzelhető, hogy saját járműt veszünk erre a célra, mert úgy látszik, csak ebben az esetben lesz eltakarítva rendesen a hó az utakról. Folytattunk is már arról tárgyalásokat a tartományi kormány képviselőivel, hogy hogyan vehetnénk egy vagy két hókotrót. Nem háríthatok minden felelősséget a szolgáltatóra, sőt úgy gondolom, hogy az idén egy jó céggel sikerült leszerződnünk. Közrejátszik ebben az is, hogy a megszűnt Építésügyi Igazgatóságtól a Komunalac Közvállalat vette át ezt a feladatot, amely korábban nem foglalkozott útkarbantartással, így azt is meg kell néznünk, hogy vannak-e ott megfelelő szakemberek erre. Meg fogjuk oldani ezt a helyzetet
Az idén csaknem kétmilliárd dinárból tudnak gazdálkodni. Mire költenek majd a községi költségvetésből?
Az év elején jelennek meg a tartományi és köztársasági pályázatok, azok eredménye után dől majd el, hogy pontosan mire jut majd pénz. Középiskolákat szeretnénk felújítani, csatornázásokat tervezünk, közvilágítást modernizálunk, valamint utakat aszfaltozunk és javítunk majd.
Fehér Rózsa