Óbecse

Újabb tanulmányi kiránduláson a fiatalok

Kultúra, történelem, természet és környezetvédelem testközelből

Újabb tanulmányi kirándulásra vitte a fiatalokat Óbecse község Ifjúsági Irodája. Ezúttal a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátumba látogattak el a községbeli középiskolások. Az egynapos kirándulás magába foglalta a Rezervátum természeti és kulturális értékeinek megtekintését, sétatúrát a karapancsai tölgyerdőben, látogatást a batinai csata emlékmúzeumához, valamint csónakázást és kajakozást a Dunán.
– Idén kezdtük el ezeknek a tanulmányi kirándulásoknak a szervezését, mivel szeretnénk, ha a fiatalok testközelből és első kézből tanulnának országunk turisztikai kincseiről, kulturális, történelmi és természeti örökségeiről, szépségeiről. Miután meghirdetjük a következő úti célt a közösségi oldalainkon, az első 20 vagy 30 fiatal jelentkezését fogadjuk el, attól függ hány személy mehet az adott helyszínre. Vannak, akik minden alkalommal jönnek velünk, hiszen követnek minket az interneten, és minden aktuális tevékenységükre jelentkeznek, de akadnak olyanok is, akik első alkalommal utaztak velünk. A visszajelzések nagyon jók, a fiatalok nagyon élvezik ezeket a túrákat. Amellett, hogy társalognak, ismerkednek, jól érzik magukat, tanulnak is új dolgokat. Úgy állítjuk össze ezeket az utakat, hogy hasznos is legyen számukra, kibővíthessek tudásukat – nyilatkozta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
A Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum határos a magyarországi Duna–Dráva Nemzeti Parkkal, és a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területtel. A 36 km hosszú mocsár komplexum természeti szépségei ritkaságnak számítanak Európában.
– Eddig két kiránduláson vettem részt. Azért jelentkeztem, mert megláttam az interneten a felhívást, hogy lehetőségemben áll kirándulni egyet. Először Karlócán jártam az Ifjúsági Iroda csapatával. Nekem az a legszebb város Szerémségben. Látogatást tettünk a templomban, megnéztük a hires karlócai Gimnáziumot. Mivel több filmről is hallottam, amelyeket ott forgattak, érdekesnek találtam ezt a várost. Jól éreztem magam, jó volt a társaság is. Az első kirándulás óta szerettem volna én is az Ifjúsági Iroda csapatához tartozni, úgyhogy ezentúl is követem majd a munkásságukat és jelentkezni fogok az aktivitásaikra. Szeretek új dolgokat tanulni, barátkozni, utazni, kirándulni. A mostani túrán, a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátumban szintén gyönyörű élményben volt részem. Hálás vagyok, hogy oda is eljuthattam. Ami még fontos számomra, hogy ezek az utazások által éreztetik velem, hogy én is számitok, és ez nagyon jó érzéssel tölt el – mondta Brasnyó Szabolcski Levente, bácsföldvári diák.
A Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum területét a gyertyános-tölgyes Karapancsai-erdő, a Bezdán, Monostorszeg és Zombor között fekvő Kozara erdő, valamint a Dunai-nagy erdő képezi. A Rezervátumban 55 halfajtát, 51 emlősfajtát, 9 kétéltűfajtát, 11 hüllőfajtát, 230 madár és több, mint 1000 növényfajtát tartanak számon, de az állatvilág is rendkívül gazdag.
– Nagyon tetszettek az eddigi kirándulások az Ifjúsági Iroda csapatával. Sétálás közben sok mindent megtanultam. A legutóbbi utunkon a kerékpár túra nyerte el legjobban a tetszésem. Nekem nagyon fontosak ezek a túrák, mert új barátokra tettem szert és sok új dologban volt részem. Ha lesz rá lehetőségem, a következő kirándulásra is szívesen mennék – tette hozzá a szintén bácsföldvári Kósa Krisztina.