Óbecse

Újdonságok a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolában

Rövid riport az intézmény igazgatónőjével

Hogyan dolgoztak az elmúlt néhány hónapban a rendkívüli helyzet alatt?
A rendkívüli helyzet kihirdetésének másnapján elkezdtük a távoktatást, hiszen a tanáraink túlnyomó többsége nagyon jól képzett az informatika területén, mivel az iskolai oktatás során is alkalmazunk audio/vizuális technológiát. Tanáraink több, mint 30 százaléka fejlettebb technikákat alkalmaz munkájában és tanításában. Az első két hétben érezhető volt a pánik, mert annak ellenére, hogy a tanárok 30%-a már használta a Moodle-t vagy a Google Classroom-ot, szinte mindenkinek volt már Viber-csoportja vagy Messenger-csoportja. Így az első stratégiám az volt, hogy hagyjam, hogy beálljon a rendszer. Azonban rájöttünk, hogy előfordulhat, hogy a hallgatók nem tudnak olyan könnyen eligazodni, nem tudják egyből megtalálni, hol, milyen platformon és mikor találhatnak meg egy-egy tanárt egy adott tantárgyhoz. Kiderült, hogy erre nagyszerű megoldás lenne a már meglévő platformunk, az IntraNet és az ExtraNet, amely egy dokumentumkezelő platform, amelynek mi vagyunk a megalkotói, és amelyet adaptáltunk az iskola irányítási platformjaihoz. Rájöttünk, hogy megvan mindenünk, amire a tanároknak szüksége van, ennek köszönhetően minden osztályfőnök köteles volt elkészíteni a következő heti tervet a tanárokkal folytatott kommunikáció során, vagyis, hogy mikor, melyik tanár és milyen platformon lesz elérhető. Nagyjából két hét után minden beállt, én kb. 6-7 héten keresztül ellenőriztem mindent, de egy idő után már nem volt erre szükség, hiszen ez a módszer nagyon jónak bizonyult.
Rendkívül szorgalmasan, tisztességesen és átláthatóan végeztük a távoktatást, a hallgatók körében is készítettünk felmérést, ebből az derült ki, hogy a tanárok 90%-a megfelelő visszajelzést adott, valamint kiegészítő magyarázatokat. A tanárok klipeket készítettek, néhányan a zoom platformot használták konferenciákhoz, és virtuális szóbeli feleltetést is alkalmaztak. Arra számítottam, hogy sok más probléma is felmerül majd, de erre nem került sor. Még azok is, akik a legkevesebb számítógépes tudással rendelkeztek, keményen részt vettek a folyamatban és tényleg megküzdöttek a nehézségekkel.
Mit tudna mondani nekünk a közelgő íratkozásról?
A pályázat még nem jelent meg, de azt tervezzük, hogy ugyanannyi tagozatot nyissunk, mint tavaly. Ez pontosan 6 tagozatot jelent, hiszen sajnos évről évre egyre kevesebb gyermek van. Sajnos a minisztériumnak még mindig az a kiindulási pontja, hogy hány gyerek van az adott községben. Iskolánkban a gyermekek 50%-a utazó, így az ilyen információ egyáltalán nem releváns a beiratkozás tervezésekor. Óbecsén egészségügyi, vegyészeti vagy más iskolákat nem nyitnak meg, így sok fiatal Újvidéken vagy Nagybecskereken akar tovább tanulni. Ezt a problémát, azaz a problémát az iskolahálózatok rendszerében az államnak kell megoldani. Ennek megoldása az lenne, hogy néhány iskolát bezárnak. Számunkra a legfájdalmasabb dolog az volt, hogy beszüntettük az idegenforgalmi technikus szakot. Közgazdasági iskola vagyunk, és ez a szakirány rendkívüli minőséget adott a tanulóknak az oktatás területén, mivel lehetővé tette a gyermekek számára, hogy bővebben tanuljanak társadalmi tantárgyakat, aminek köszönhetően később választhattak olyan egyetemeket, mint a történelem, a földrajz, a pedagógia, a szociológia, az antropológia, a szerb nyelv és irodalom, ugyanakkor a középiskola elvégeztével már volt egy szakma a kezükben.
A közgazdaság meglehetősen nehéz, és problémát okoz számunkra, hogy elmagyarázzuk egy 15 éves gyermeknek, hogy mit is fognak majd csinálni az iskolában, illetve, ha azt befejezik. Különösen a promóciókon nehéz ezt elmagyarázni. Ellenben a szakács vagy a turisztikai technikus esetében ez első pillantásra is nyilvánvaló. A hivatalnokot, mint szakmát, már egy kicsit nehezebb megmagyarázni, mert tízezer különféle munkahelyen tud dolgozni, és ez aztán végül sok esetben a körülményeken és a szerencsén múlik. A közgazdaságtan nagyon széleskörű terület, ezt a munkát lehet végezni az Egészségházban, de a Kultúrotthonban is. Nagyon szeretnénk, ha az idegenforgalmi technikus irányzat megmaradna, de nem olyan áron, hogy be kelljen csuknunk egy közgazdasági tagozatot.
Mikor és milyen módon kerül sor az érettségi vizsgára ebben az évben?
A média szerint az érettségi vizsga június 4-e és 6-a között lesz, csütörtökön, pénteken és szombaton. Az illetékes miniszter ezt már bejelentette, de szerintem ezt nem lehet ebben az időszakban megtartani. Hivatalosan június 4-től 12-ig tart majd. A gimnazistáknak csak a munkájuk megvédése maradt, ami kivitelezhető három nap alatt. Mi június 5-én indulunk, reggel 7:30-tól 20 óráig fogunk dolgozni. Ez így fog menni egészen június 12-ig, amikor fejezünk. Terveink szerint június 1-je és 3-a között lesz lehetősége a diákoknak javítani osztályzataikat. Június 15-e és 20-a között javíthatnak jegyeiken azok, akik elégedetleneket, és ebben az időszakban lesz a pótérettségi is. Az Osztálytanács június 22-én lesz. Ezt követően, június 23-tól július 1-ig, a csoport ülései, jelentések és elemzések következnek.
Megváltozik-e az iskola neve?
Szerettük volna elindítani a folyamatot, hogy megváltoztassuk iskolánk nevét Közgazdasági Iskolára, azonban ez a rendkívüli helyzet megakadályozott minket ebben. A Közgazdasági Iskola a megszokott név, amelyet a mindennapi beszédben használunk, és az intézményünk facebook profilját is már 7, 8 éve így hívják. A kereskedelem csak egy irányzat, és az iskola nevéhez nem adtuk hozzá a szakács vagy a cukrász szakunkat sem. Végül minden a közgazdaságról szól. Vizuális értelemben is nehézséget okoz poszterek vagy szórólapok készítésekor, amikor iskolánk nevét lefordítjuk magyarra, és a két elnevezés rengeteg helyet elfoglal, sőt, az általunk közölni kívánt információ helyének a felét elfoglalja a név. Az eljárás folyamatban van, még nem változtattuk meg az intézményünk nevét és a régi logót használjuk a hivatalos dokumentumokban.

D.P.