Ünnepi műsor augusztus 20-a alkalmából

Államalapító Szent István király ünnepe és 30 éves jubileum

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör minden év augusztus 20-án ünnepi rendezvényt szervez Alsóváros szívében. Idén szerényebb keretek között, de megrendezésre került a program az államalapítás és államalapító Szent István király napja alkalmából.
Tavaly a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor a rendezvényre, de idén sikerült egy kisebb méretű, ugyanakkor ünnepi hangvételű műsort szervezni, méltó módon megünnepelni a magyarok legfontosabb ünnepét és emlékezni Szent Istvánra. A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték az Óbecse testvérvárosából, Csongrádról érkező vendégek is.
A program augusztus 20-án, pénteken az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom előtt kezdődött az óbecsei Schola Cantorum kórus koncertjével, amit a szentmise és a kenyérszentelés követett. Az új búzából sütött kenyeret Kiss Igor, a községi Képviselő-testület elnöke szegte meg. A későbbiekben köszönőleveleket osztottak ki a Magyarok Kenyere program résztvevőinek, melyet a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezett.
Az ünnepi műsorra a kultúrkör nagytermében került sor. Az egybegyűlteket az egyesület alelnöke dr. Molnár Viktor köszöntötte. Őrtűz címmel a Petőfi kultúrkör Petrence és Kiscimbora táncegyüttesei, valamint Rókus Zoltán színművész, Varró Tódor szavaló, Kovács Franciska énekes és Stefaniga Ottília léptek színpadra. Az idei rendezvény különösen jelentős volt, hiszen a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör idén ünnepli fennállásnak 30. évfordulóját. Ez alkalomból bemutatkoztak a kultúrkör szakcsoportjai, a Dúdoló énekcsoport, a Petrence, Kisbekecs, és a Kiscimbora táncegyüttesek, a társas- és modern tánccsoport, a Botra férfikórus, valamint a Szelence énekegyüttes.
A rendezvény a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az óbecsei önkormányzat, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

D.P.