Festőtalálkozók Óbecsén

A Da Vinci PE és a Szivárvány festőcsoport is alkotott

Augusztus a művészet jegyében telt Óbecsén. A péterrévei Da Vinci Polgári Egyesület alkotótábort tartott a Tisza-parti Zlatna obala szállodában, melyre 36 festő jött el Óbecséről, valamint Vajdaság különböző tájairól, egészen pontosan Bácsföldvárról, Temerinből, Nagybecskerekről, Csókáról, Pacsérról és Topolyáról.
Az alkotók szabadon választhattak technikát, amivel dolgozni szerettek volna, egyedül a téma volt megszabva: Vajdasághoz kötődő képek, ezáltal népszerűsítve tájainkat, kultúránkat, hagyományainkat. A műalkotások, azaz 36 festmény a szálloda falait fogják díszíteni.
A Da Vinci egyesület már évek óta szervez festőtalálkozókat, melyekre meghívják kollégáikat különböző településekről, hogy társalogjanak, egymástól tanuljanak, megosztják egymással tapasztalataikat.
Nem csak a Da Vinci tagjai tevékenykedtek augusztus folyamán – a 30 tagot számláló Szivárvány festőcsoport, amely az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretén belül működik csaknem 20 éve, minden nyáron szervez festőnapot. Az eseményre meghívják társaikat, barátaikat, képzőművész kollégáikat, mindenkit szívesen látnak, aki szeret festeni, rajzolni, alkotni.
Idén immár tizenötödik alkalommal tartották meg alkotótalálkozójukat az amatőr festők. Az eseményre a Halastón került sor, ahol a házigazdák topolyai, péterrévei, muzslyai, nagybecskereki, palicsi, botosi és lukácsfalvi kollégáikat, társaikat látták vendégül. A nyugodt, csendes környezetben, a természet nyújtotta szépségek között csaknem ötvenen alkottak.
A szervezők úgy döntöttek, hogy szabad témát ,,adnak” a résztvevőknek, a képzőművészek fantáziájára bízták, hogy mit visznek fel a vászonra. A Szivárvány festőcsoport elégedett az idei festőtalálkozóval, amelyet spontán, rögtönzött kiállítással zártak a helyszínen. Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

D.P.