Véget ért a VI. Folk Fest

Hagyományápolás és látványos produkciók jellemezték a fesztivált

Augusztus 13-a és 16-a között került sor a Đido Kulturális-Művelődési Egyesület szervezésében a VI. Bečej Folk Fest népművészeti fesztiválra. Egy év kihagyás után újra színekbe öltözött a Felszabadulás tér és környéke, újra zene és tánc járta be városunk utcáit.
Ahogyan arra az előző években is példa volt, idén is látványos felvonulással vette kezdetét a program. Óbecse belvárosában rövid tánc és ének kíséretében vonultak fel a résztvevők, akik bemutatták vidékük, illetve országuk hagyományait, népviseletét, népzenéjét és néptáncát. Ezt követően a téren felállított színpadon mutatkoztak be a Szerbia különböző tájairól és a külföldről érkező táncosok és zenészek.
Érkeztek fellépők Bulgáriából, Kongóból, Ukrajnából, Egyiptomból és Macedóniából, de Szerbia különböző településeiről is, továbbá magyar és szlovák tánccsoportok is bemutatkoztak. Ez a fesztivál elősegíti, gazdagítja községünk turisztikai kínálatát, polgártársainknak és az ide látogató vendégeknek több napos, minőséges kulturális tartalmat kínál.
A szervezők azt mondják, rendkívül elégedett voltak a fesztivállal, hiszen a közönség soraiban egyetlen szabad ülőhelyet sem lehetett találni, sokan állva nézték végig az attraktív koncerteket. Ez is arról árulkodik, hogy mekkora érdeklődés és igény van erre a rendezvényre. A Đido szervezőbizottsága gondoskodott arról is, hogy a vendégek jól érezzék magukat városunkban, élményekkel, szép emlékekkel térjenek haza.
Az idei rendezvény még különlegesebb jelentéssel bír, hiszen megünnepelték a Đido négy évtizedes fennállását, valamint művészeti vezetőjük, Goran Dumanović 35 éves munkásságát az egyesületben.
– Tavaly volt a Đido 40. jubileuma, de sajnos a járványhelyzet nem tudtuk megünnepelni. Úgy gondolom, hogy ez a fesztivál a legjobb alkalom arra, hogy megünnepeljük ezt a szép jubileumot, hogy visszaemlékezzünk az elmúlt évek és évtizedek sikeres munkásságára, fellépéseire, eredményeire… Életem nagy részét ebben az egyesületben töltöttem, és örömmel tölt el, hogy ennyi kolléga, munkatárs is eljött a rendezvényünkre, más kultúregyesületek művészeti vezetői, koreográfusai, népművészei… Ez megtisztelő számomra – mondta Dumanović.
A fesztivált az UNESCO égisze alatt tartják, megvalósulásához hozzájárult, illetve anyagi támogatást nyújtott Óbecse község önkormányzata, a tartományi kormány, valamint helyi szponzorok, magánszemélyek és vállalkozók.

D.P.