Друштво

Упис и нове инвестиције u бечејским школама

Упис у основне и средње школе

У петак, 25. јануара одржана је у просторијама редовна конференција за штампу Актива директора образовних установа у општини Бечеј. На конференцији за штаму новинарима су се обратили председница Актива и директорица Техничке школе Светлана Ташковић, помоћница председника општине задужена за образовање Сузана Ђукић и директори основних и средњих школа и предшколске установе као и Музичке школе Балог Вираг Жолт, Татјана Митић, Сања Биро, Моника Туфегџић, Золтан Хорват, Тамара Крајтмар, Лидија Сојшић, Миодраг Басарић и Гордана Ковачев.

Пракса Актива је да ове редовне конференције одржава сваки пут у другој школи што је и прилика да сви заједно обиђу школе и консутултују се и договоре о заједничким акцијама.

На самом почетку новинарима се обратила Светлана Ташковић:
„Овај састанак и обраћање уприличен је пре свега поводом уписа у основне и средње школе. Упис у основне школе незванично почиње 2. фебруара када ће школе почети да примају документацију од стране родитеља за ону школу коју желе да њихово дете похађа. Оно што је новина од прошле године је да родитељи који уписују прваке не морају да приложе и извод из матичне књиге рођених јер сада радимо електронски упис ученика. Ако имају могу да донесу јер то нама олакшава преглед документације али није обавезно и не морају да чекају да га набаве да крену са уписом. Званично упис почиње 1. априла али ми волимо да то урадимо раније ради организације да би и директори могли лакше да организују и да планирају рад установе и са ученицима и наставницима.

Што се тиче првака ове године имамо 103 будућа ученика у Бечеју на српском наставном језику и 96 ученика на мађарском језику. У Бачком Градишту имамо 28 ученика на српском језику и 14 ученика на мађарском језику, у Бачком Петровом Селу 3 ученика на српском и 40 ученика на мађарском језику, у Радичевићу 10 ученика на српском, у Милешеву/Дрљану 4 ученика на мађарском језику и у Пољаницама 3 ученика на мађарском језику. Укупно то је 301 предшколац и они су тренутно распоређени у 20 припремних група.

Средње школе још увек немају прецизнији план уписа али се зна да ћемо остати на истом нивоу што се тиче броја одељења. Ми имамо неки прелиминарни план уписа у средње школе. Економско-трговинска школа уписује 6 одељења у први разред, Гимназија три одељења и Техничка школа 6 одељења. Гледаћемо да са локалном самоуправом, Привредном комором Србије и Националном службом за запошљавање направимо план уписа који ће задовољавати потребе привреде наше општине, задовољавати потребе ученика и родитеља осмих разреда. Што се тиче броја ученика ове године осми разред завршава 190 ученика на српском језику а 132 ученика на мађарском наставном језику што укупно чини 322 ученика. Прошле године је 366 ученика завршило осми разред и сада се налазе у средњим школама.“– рекла је Светлана Ташковић.Инвестиције у школама у овој години

ОШ „Шаму Михаљ“

У име домаћина ОШ „Шаму Михаљ“ испред колектива о новим улагањима у школу говорила директорица Моника Туфегџић:
„Ове године наша школа је добила средства од Покрајинског секретаријата за образовање у износу од 2.5 милиона динара за санирање фискултурна сале и свлачионица. Окречено је, исхоблован је паркет. Школа је такође добила још 2,5 милиона динара од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и то је искоришћено за бетонирање спортског терена. Поред тога школа је добила и 400.000 динара од Националног савета мађарске националне заједнице и за те паре смо урадили улазна врата и за наставнике и за децу јер је то било неопходно и купили смо намештај, столице и столове за технички кабинет.“


ОШ „Братство“

Директора школе „Братство“ Золтана Хорвата очекује у овој години једна од највећих инвестиција и санација комплетног објекта у улици Јожефа Атиле.
„У објекту у Доситејевој ових дана је завршена санација Дневног боравка. Конкурисали смо код Покрајинског секретаријата за образовање, део су они финасирали али је и локална самоуправа инвестирала 1.1 милион динара. Направљен је коначно и WC који је приступачан за колица за инвалиде што нам је било неопходно за рад а и за сам Дневни боравак је направљена рампа за приступ. Санација наше друге зграде је у плану, пројекти постоје и највероватније, ако све буде како треба, почеће ове године да се реализују.“ – рекао је директор Хорват.


***
Светлана Ташковић је додала да је ова сарадња свих школа веома корисна јер се на Активу директора обично договарају о приоритетима па тако и за израду пројектно техничких документација на време јер је то предуслов да се пројекти коначно реализују. Тренутно се завршавају документације за комплетну санацију Економско трговинске школе и Техничке школе након тога следе конкурси и аплицирање.
Светлана Ташковић је најавила и предстојећи Сајам образовања који се планира за прву недељу априла месеца, тачније 3. априла, у Спортском центру. Предвиђене су презентације и промоције свих средњих школа, представљање образовних профила бечејских средњих школа. Сајам ће бити отворен за грађанство и биће организоване и колективне посете ученика и наставника основних школа.


ОШ „Петефи Шандор“

Када је у питању школа „Петефи Шандор“ чији је опстанак био доведен у питање прошле године, од ове године се у њу улажу средства и она наставља са радом у све бољим условима.
„Све што смо покренули иде мало споријим темпом него што смо планирали. Када је у питању фискултурна сала у „Петефи Шандор“ школи имамо проблем што се настављају радови после неких 15 година и сада се траже нове дозволе као и пријем објекта у затеченом стању да би могли да наставимо даље. Тренутно радимо на прикључењу воде, струје … морамо да урадимо све те прикључке да би радови кренули, изабран је извођач па сад сређујемо још неку документацију. Ја се надам да ће у најкраћем року радови почети и до ћемо завршити све до почетка следеће школске године.“ – рекла је Сузана Ђукић.

Према речима директора ове школе, Балог Вираг Жолта, а после разговора са надзорним органима за пројекат, постоји могућност да ће фискултурна сала бити готова и до јуна месеца.
„Прошле године наша школа је конкурисала код Покрајинске владе и добили смо 2.9 милиона динара за реконструкцију санитарних чворова, имамо пројекат за то па смо прву фазу са тим парама успели да урадимо (први и други спрат). Деца већ користе ове санитарне чворове. У овој школи се већ годинама ради једносменски а од ове године добили смо могућност и да „обогатимо“ једносменски рад па је он допуњен продуженим боравком деце у оквиру којег деца која остају у школи поподне имају обезбеђене школске активности, помоћ у учењу и изради домаћих задатака и ручак. У првом полугодишту ручак је финансирао Национални савет Мађара а у другом полугодишту је ту обавезу преузела локална самоуправа.“


***

Сумирајући укупно улагања у образовне установе у општини за претходне 4 године Светлана Ташковић је рекла да је у претходне 4 године уложено у основне школе преко 80 милиона динара а у средње преко 17 милиона и то из средстава од Владе АПВ и локалне самоуправе.


Економско Трговинска школа

Гордана Ковачев директорица Економско Трговинске школе је говорила о проблемима грађевинске природе које има ова школа, због тога што је зграда прилично стара.

„Конкурисали смо код Министарства просвете за санацију централне зграде јер су зидови у веома проблематичном стању, као што су били у школи „Здравко Гложански“, зидови су влажни и постоји проблем подземних вода и за тај пројекат укупна вредност радова који су неопходни је 43 милиона динара и на тај износима и конкурисали у октобру. У фебруару би требало да буде одлука о додели средстава али пошто је све укупно буџет на том конкурсу негде око 90 милиона динара процена је да ће тешко бити одобрена средства у том износу само за нашу школу. Договорено је са председником општине да се конкурише према Канцеларији за јавна улагања, ту су тако велики износи извеснији. Поред зидова проблем је и кров, сада смо саниранли једну греду која је била пропала али потребно је и детаљније санирање крова. Нашој школи осим те санације није ништа више потребно јер нам је школа добро опремљена тенички за рад.“ рекла је Гордана Ковачев


Гимназија

Директор Гимназије, Миодраг Басарић је рекао да је као и Економска школа и Гимназија адекватно опремљена средствима за свакодневни рад као и свом модерном опремом али да је проблем и даље незавршена фасада школе.

„Школа је опремљена, бар унутрашњост, за квалитетну наставу. Наш проблем је фасада, део фасаде је реновиран и надали смо се да ће раније бити и остатак урађен. У овој календарској години имамо позитивне сигнале и од општине и од Владе АПВ да би то могло да се заврши. Имамо спреман пројекат и за санацију сале за физичко васпитање.“ – рекао је директор Басарић.


***

Сузана Ђукић је сумирала и улагања у школе у насељеним местима. У Радичевићу је комплетно рановирана зграда, у Дрљану/Милешеву је завршена нова зграда и следи пресељење ученика у њу, у Пољаници је школа уређена а у Бачком Петровом Селу ове године ће се радити инсталирање видео надзора, у Градишту је прошле године комплетно мењана столарија у школи.


ОШ „Север Ђуркић“

Сузана Ђукић је говорила и о разлозима за одлагање већ скоро две године најављиване велике реконструкције ОШ „Север Ђуркић“: „Проблем је настао сад већ скоро пре две године у пројектној документацији. Канцеларија за јавна улагања која би требало да буде донатор већ неколико пута враћа пројекат на дораду и врше се измене и то доста дуго траје. Ипак, локална самоуправа се залаже да се са реконструкцијом школе „Север Ђуркић“ као и са реконструкцијом школе „Братство“ где је још алармантнија ситуација крене што пре.“

Сања Биро, директорица ове школе је говорила о новинама у школе „Север Ђуркић“: „Школа „Север Ђуркић“ прешла ја од овог полугодишта у једносменски рад. У поподневним часовима одвија се настава за функционално образовање одраслих. Начин како је то спроведено је успешном реорганизацијом наставе по учионицама. Просторија у којој је био организован дневни боравак за време наставе сад се користи и као учионица па школа сад има довољно простора да ради у једној смени.“


Музичка школа „Петар Коњовић“

За крај овог обраћања Актива директора директорица музичке школе „Петар Коњовић“ , Тамара Крајтмар, је најавила и неколико новина у раду ове установе. Најавила је отварање истуреног одељења у Темерину. Бројно стање деце је стабилно (270, 280 ученика) и са задовољством потврдила да је ово специфично естетско васпитање младог нараштаја у нашој општини, судећи по свему, веома важно.