Óbecse

Van igény az egyedi elképzelésekre

A péterrévei Sivó Anikó 13 évvel ezelőtt nyitotta meg Just Married ruhaszalonját a szülőfalujában

Egyedi és különleges – legyen szó menyasszonyi vagy alkalmi ruháról, minden ara, öröanya, első bálozó vagy érettségi bankettező lány álma ez. A péterrévei Sivó Anikó is erről álmodott kezdő varrónőként.
– Adán textilszakon tanultam szabászatot. Jó tanárok oktattak, sok tapasztalatot szereztem és borzasztó kitartó voltam: amikor például nem ment az ujjbevarrás, én addig nem nyugodtam, amíg nem sikerült rendesen, elcsavarodás nélkül megvarrnom a ruhát – mondja Anikó.
A Just Married szalon tulajdonosa középiskolásként hétköznap tanult, hétvégén egy kávézóban dolgozott, később Adán kezdett el dolgozni egy kötödében, ahol megismerkedett a konfekciós ruhagyártás folyamatával. Sokat varrt és gyakorolt otthon, majd 2009-ben belevágott a saját vállalkozásába. Három-négy év kellett ahhoz, hogy kialakuljon a vevőköre és megismerjék a vásárlók. Anikó munkáját varrónők is segítik, az eredményeket közös érdemnek tartja, és a kínálatot pár éve Lauc Ágota óbecsei gyöngyfűző fejdíszeivel és ékszereivel is ki tudta bővíteni, sőt cipőket is lehet gyöngyökkel díszíteni.
A szalon tulajdonosa sok kedves emléket őriz a munkájának köszönhetően: egy zsinóros zakót felvett kisfiú örömtől csillogó szemét vagy azt az élményt, hogy egy menyasszonynak az elsőáldozási, a bérmálkozási és a ballagási ruháját is ő varrta meg. Egy különleges menyecskeruha is felejthetetlen marad a számára: egy Svájcban élő menyasszony az itthon megtartott esküvőjén úgy szerette volna megidézni nemrég elhunyt nagymamáját, hogy az általa hímzett terítő egy részét bedolgozták a menyecskeruhába – az ötletnek hatalmas sikere lett.
Amikor a pályája elején Anikó megnyitotta a szalonját, sokan rácsodálkoztak arra, hogy fiatalon, nőként volt ehhez bátorsága. Azóta tervezőként, varrónőként, vállalkozásvezetőként is igyekszik fejlődni: a Prosperitati Alapítvány egyik pályázatán vákuumos asztallal működő ipari gőzvasaló vásárlására nyert támogatást, jelenleg pedig a Prosperitati mentorprogramjában vesz részt mentoráltként.
– Most látom csak át igazán, hogy hogyan is kell jól céget vezetni. Szeretném, hogy a jövőben ez az egyszemélyes vállalkozás több lábon álljon. Eddig nem volt bátorságom továbblépni, de a mentorprogramnak és a barátok, családtagok biztatásának köszönhetően most már vannak ilyen terveim is. Mivel azt tapasztalom, hogy Vajdaságban is van igény a jó ötletekre, az egyedi, eredeti elképzelésekre, szeretnék üzletet bővíteni, Óbecsén ruhaszalont nyitni és saját ruhamárkát alkotni. Náray Tamás divattervező, író, festőművész mondta, hogy az ember többször bánja meg azt, amit nem mert megtenni, mint azt, amit megtettünk az ismeretlen felé. Én nem szeretnék ebbe a hibába esni: a saját utamat szeretném járni, most ezen dolgozom – mondja Anikó.

F.R.