Спорт

Ватерполо: Премијера меморијалног турнира „Чика Пишта Месарош“

ПВК Бечеј од 3. до 5. јануара у спортском центру организовао је први међународни меморијални турнир „Чика Пишта Месарош“ у ватерполу за девојчице до 15 година, који је окупио осам екипа, од чега три репрезентације.

Ватерполисткиње „Сант Андреу“ из Барселоне славиле су на победничком постољу, друго место припало је њиховим суграђанкама из „Барцелонете“, док су се бронзом окитиле репрезентативке Хрватске, које су у борби за треће место савладале ватерполисткиње Ср бије.

О томе да је турнир био врхунског квалитета у прилог говори чињеница да осим чланица репрезентације Немачке, Хрватске и Србије, такмичарке долазе из клубова, који спадају у сам врх европског ватерпола. Олимпијакос је актуелни првак Европе, док су остали клубови „Сант Андреу“, „Барцелонета“, „Сарагоса“, „Дунаујварош“ учесници Евролиге.

„Идеја за организацију овог турнира јавила се још прошле године у разговору са девојкама које су тренирале заједно код чика Пиште Месароша. Успели смо да окупимо веома јаке иностране екипе, а када смо увидели да је турнир превише јак за нас као клуб, решили смо да играмо са репрезентацијом. Пуно ми је срце што сам за легендарну особу у мом животу успела да заједно са Гораном Крстоношићем организујем овакав турнир“, са поносом истиче Даниела Ћук, тренер репрезентације Србије.

Када је реч о репрезентацијама, оне су овај турнир искористиле како би се окупиле пред предстојеће Европско првенство, које ће бити одржано у Загребу од 24. јуна до 2. јула.

„Ово је прво окупљање наше репрезентације после дужег времена. Летос смо имале један сет припрема и од тада се нисмо окупиле. За нас је ово био уводни турнир како бисмо процениле где смо у односу на противнице. Увиделе смо шта нам је добро, а на чему треба да радимо у наредним месецима“, објашњава Ћук и додаје да шест играчица из Бечеја чини поставу женске кадетске репрезентације Србије у ватерполу.

Када је реч о појединачним признањима, титула најбољег голмана припала је Ноели Бакестер из „Барцелонете“, за најбољег стрелца проглашена је Лара Срхој из Хрватске, док је игачица турнира Кералт Антон Боиксадера (Queralt Anton Boixadera) из екипе „Сант Андреу“.

На свечаној церемонији затварања турнира и проглашења победника, син и унук чика Пиште Месароша, Иштван и Виктор, додељивали су признања најуспешнијим екипама. Подсећања ради, Иштван Пишта Месарош Старији био је ватерполиста и тренер великом броју девојчица у ПВК Бечеј. Преминуо је у јулу 2021. године.

Вукашин Љубојев