Óbecse

Véget ért a XXII. Kőketánc

1800 fellépővel ez volt az eddigi legtömegesebb rendezvény


Május 18-án és 19-én került sor a XXII. Kőketáncra a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjének szervezői idén is az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a kultúrkör voltak.
Összesen hetvenöt műsorszámot tekinthetett meg a nagyérdemű és természetesen a bírálóbizottság, melyet Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermeknépművészeti Egyesület elnöke, néptáncpedagógus, Strack Orsolya, néptáncpedagógus és Nyitrai Marianna, népdalénekes alkotott.
– Az eddigi legtömegesebb fesztivál volt, a vajdasági magyar gyermek néptánccsoportok seregszemléje, amely nem csak számbelileg, de a minőséget tekintve is egyedülálló, hiszen a zsűri elmondása szerint nagyon jó, színvonalas produkciókat láthattak, a csoportvezetők, koreogfárusok nagyon komoly munkát fejtenek ki a terepen, a csoportokkal – mondta Szabó Gabriella, a rendezvény főszervezője.
Egész Vajdaságból érkeztek táncosok és zenészek, 39 település ifjú tehetsége mutatkozott be a kultúrkör színpadán. A zsűri négy kiemelt arany, 16 arany-, 21 ezüst- és 21 bronzminősítést ítélt oda a fellépőknek.
– Az idei Kőketáncról azt tudom elmondani, amit Szabó Gabriella is – a rendezvény szülőanyja – mondott a pénteki megnyitón, hogy a rendezvény most már jóformán kinőtte a verseny jellegét. Ez inkább egy seregszemle a gyerekek számára, egy junior-Gyöngyösbokréta, ha fogalmazhatok így, csak épp kétnapos. De ez igaz az elmúlt pár évre, mivel olyan szintre fejlődtek már fel a gyerekcsoportok is, hogy az értékelés már-már szinte csak formalitás. Persze vannak elvétve gyengébb együttesek, esetleg még olyan koreográfusok, akik most kezdik bontogatni a szárnyaikat, nekik azt tudom mondani, hogy konzultáljanak a tapasztaltabb oktatókkal, illetve üljenek be az értékelésre minden adandó alkalommal, mert abból is lehet tanulni, amit a másiknak mondanak – tette hozzá Cseszák Zsombor, a Fokos zenekar prímása.
Az óbecsei fellépők idén is nagy sikert arattak. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Csiperke táncegyüttese kiemelt aranyminősítésben részesült, míg a Kisbekecs, Csicsóka, Petrence és Kenderkóc táncegyüttesek arany, a Kópé táncegyüttes pedig ezüst oklevéllel térhetett haza.
– Az idén eddig „rekord számú” legtöbb csoport jelentkezett a vetélkedőre, 72 csoport mutatkozott be, ami nyilván a vetélkedő versenysúlyát is növelte. A csoportjainkkal nagyon elégedettek vagyunk, hisz mind a 12 műsorszámunk díjat kapott. Ebből a Kultúrkör 6 gyermekcsoportja 1 ezüstöt, 4 aranyat és 1 kiemelt aranyat érdemelt a korcsoport kategóriái közül. Ezen felül a Csiperke táncegyüttes két táncosa is „kiemelkedő táncos” különdíjat vehetett át, Fenyvesi Zénó és Károlyi Egon, valamint Anikó és én koreográfiai + pedagógiai különdíjat kaptunk. Ráadásul a Petőfi néptáncműhelye kapta még az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ajándékát is, Sikentáncz Szilveszter az egyesület elnöke felajánlására, akinek jóvoltából részt vehetünk a jövő évi Táncháztalálkozó Aprók bálján. Ezek után azt hiszem, kimondhatom, hogy elég eredményes volt a megmérettetés – közölte Cseszák Balázs, néptáncoktató és koreográfus.
A péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör ifjú népművészei egy arany és egy bronzminősítésben részesültek, míg a szintén péterrévei Tiszamente Közművelődési és Népművészeti Egyesület tagjai egy arany és két bronz oklevelet érdemeltek ki.
P.D.