Друштво

Вести из Бачког Петровог Села (за 21. март 2020.)

Изложбом улепшале празник жена
Чланови Удружења грађана „Да Vинчи“ који окупља око 40-ак сликара аматера, и ове године, је приредило дводневну изложбу слика и ручних радва својих најактивнијих чланова. Изложба је трајала два дана, уочи празника 8. марта Међународног празника жена, радови сликара аматера били су изложени у великој сали Месне заједнице „8. октобар“.
Своје радове овога пута су изложили следећи чланови У.Г. „Да Vинчи“: Пирошка Бурнат, Лидија Милосављевић, Илдика Шереш, Габор Киш, Анамарија Станојев, Ребека Пап, Ченге Пеце, Ласло Маријаш, Марта Чавић Молнар, Јанош Раб, Магдолна Гуљаш, Магдолна Шевењхази и нова чланица удружења, сликарка из Русије Вита Тс Вет, које живи у овом селу.
Љубитељи уметности, поред најновијих остварења сликара аматера, још једном су могли погледати и сликарске радове са колоније „Полагано нестајање села“ коју заиста вреди видети.


Ракић поново шампион
Драган Ракић спада у ред најбољих играча пикада на овим просторима пошто је увек међу најбољима на такмичењима која се организију широм Војводине. То је потврдио и освајањем победничког пехара, на недавно завршеном „ Village Open Stel 501 Duble Out“ првенству, које је започело новембра 2019. Године, а завршило се 29. фебруара 2020. године. У конкренцији 15 квалитетних такмичара, Ракић је освојио прво место испред највећег конкурента Иштвана Косоруша који је био други. Треће место равноправно су поделили такмичари Шандор Косоруш и Габор Арпаш.
Најбоље пласиранима на овом такмичењу припали су пехари и скромне новчане награде прикупљене од уплаћене котизације.
Када је у питању пикадо спорт, сада је у току завршница традиционалног „Čoka Open“-а, као и међуопштинске лиге Ада, Бечеј, Србобран и Нови Бечеј, а о резултатима ће наши читаоци на време бити обавештени.


Из новинарске бележнице
Пре неколико година, када је Удружење грађана „За Бољи живот села“ у сарадњи са Народном библиотеком и основном школом „Шаму Михаљ“ организовало медијско представљање школског листа „Школарац /Кис окош“, у просторијама библиотеке, пред лепим бројем љубитеља писане речи, директор школе и наставнице које су годинама, са ђацима уређивале овај лист, изрекли су једну фрапантну чињеницу, да садашња генерација ђака ове школе све мање чита и све „теже пише“. Мене је то, у разговору после промоције, просто шокирало, али су угледни педагози остали при своме и били су у праву.

Појавом модерне технологије, компјутера, фејсбука и мобилних телефона млађа генерација, заиста све мање чита, фонд речи, којим се изражавају све је сиромашнији, а читање или састављању литерарних радова, као што су то радиле претхотне генерације, своди се на омању групу ученика.

Школски лист и даље излази захваљујучи упорности наставника матерњих језика и библиотекарки, које годинама успешно спроводе програм за ученике нижих разреда путем радионица и причаоница, што коначно мора резултирати.
Када се боље размисли, овај ужурбани свет, коначно мора да се преиспита јер добра књига утиче на „развој вијуга“ (тако је говорио мој наставник српскохравтског језика, познати песник Петар Стокић) и отвара видике на размишљање, упознавање са другим културама, људима и земљама.

Пошто у ОШ „Шаму Михаљ“ има веома талентованих ђака, који веома лепо пишу, јер им се радови објављују на страницама дневних листова и дечијих часониса, УГ „За бољи живот села“ пред одржавање традиционалне „Песничке плетенице“ организоваће литерарну манифестацију под називом „Представљамо Вам младе таленте“ у циљу афирмације ученика, који читају добре књиге и добро пишу. Можда ће то бити подстрек и за њихиве другаре. Свакако вреди покушати.

Јанош Жолнаи