ДруштвоСервис

Шта је коронавирус?

Уобичајени хумани коронавируси, обично изазивају благе до умерене болести горњих дисајних путева, као што је обична прехлада. Већина људи се зарази тим вирусима у неком тренутку свог живота. Ове болести обично трају само кратко време.

Који су симптоми корона вируса?
Симптоми могу укључити
– цурење из носа
– главобоља
– кашаљ
– упаљено грло
– грозница
– општи осећај лошег стања
Људски коронавируси могу понекад да узрокују обољења доњих дисајних путева, као што су упала плућа или бронхитис. То се чешће јавља код људи са кардиопулмоналном болешћу, људи са ослабљеним имунолошким системом, одојчади и старијих одраслих.

Како се дијагностикује болест изазвана корона вирусом?
Ваш лекар може да наложи лабораторијске тестове на респираторним узорцима и серуму (део крви) како би се открили људски коронавируси. Лабораторијска испитивања се вероватније користе ако имате озбиљну болест.
Ако имате симптоме, требало би да кажете свом лекару о свим недавним путовањима или контактима са животињама.

Како се шири вирус?
Људски корона вируси се најчешће шире од заражене особе преко других
– ваздух кашљем и кијањем
– блиски лични контакт, као што је додиривање или руковање рукама
– додирните предмет или површину са вирусом на њему, а затим додирните уста, нос или очи пре прања руку
– ретко, фекална контаминација

Како се лечи коронавирус?
Тренутно нема расположивих вакцина које би вас заштитиле од инфекције људским коронавирусом. Можда ћете моћи да смањите ризик од инфекције радећи на следећи начин. Међутим, погођени би требало да буду пажљиви како би ублажили симптоме. Особе са озбиљном болешћу треба да буду хоспитализоване. Већина пацијената се опоравља захваљујући подржавајућој нези.
– често перите руке сапуном и водом најмање 20 секунди
– избегавајте да дирате очи, нос или уста непраним рукама
– избегавајте блиски контакт са болесним људима

Како заштитити друге?
Ако имате симптоме налик грозници од хладноће, можете помоћи другима да заштитите следеће:
– останите код куће док сте болесни
– избегавајте блиски контакт са другима
– покријте уста и нос марамицом када кашљете или кијате, а затим баците марамицу у смеће и оперете руке
– очистити и дезинфицирати предмете и површине

Колико траје инкубација за COVID-19?
„Период инкубације“ значи време између хватања вируса и почетка симптома болести. Већина процена периода инкубације за COVID-19 креће се од 1-14 дана, најчешће око пет дана.

Како да поступате код болести изазвана коронавирусом?
Не постоје посебни третмани за болести узроковане људским корона вирусима. Већина људи са уобичајеном болешћу корона вируса код људи ће се опоравити сами. Међутим, можете учинити неке ствари како бисте ублажили своје симптоме
– узимајте лекове против болова и грознице (опрез: не дајте Аспирин деци)
– користите собни овлаживач или врући туш да бисте олакшали грлобољу и кашаљ
– пијте пуно течности
– останите код куће и одмарајте се

Како се може спречити инфицирање корона вирусом?
Не постоји вакцина за заштиту од ове породице вируса, бар још не. У току су испитивања за МЕРС вакцину .
Ко је у ризику од развоја тешке болести?
Док још увек учимо о томе како COVID-2019 утиче на људе, старије особе и особе са већ постојећим медицинским стањима (попут високог крвног притиска, срчаних болести, болести плућа, рака или дијабетеса) су у већем ризику за развој тешких стања у односу на друге.

Да ли су антибиотици ефикасни у спречавању или лечењу Сovid-19?
Не. Антибиотици не делују против вируса, делују само на бактеријске инфекције. COVID-19 је узрокован вирусом, тако да антибиотици не делују. Антибиотици се не смеју користити као средство за превенцију или лечење COVID-19. Треба их користити само према упуту лекара за лечење бактеријске инфекције.

Постоје ли неки лекови или терапије који могу да спрече или излече Сovid-19?
Иако неки западни, традиционални или кућни лекови могу пружити утеху и ублажити симптоме COVID-19, не постоје докази да тренутни лек може спречити или излечити болест. СЗО не препоручује само лечење било којим лековима, укључујући антибиотике, као превенцију или лек за COVID-19. Међутим, постоји неколико клиничких испитивања која су у току и која укључују и западне и традиционалне лекове. СЗО ће наставити са пружањем ажурираних информација чим буду доступни клинички налази.

Да ли да носим маску да се заштитим?
Носите маску само ако сте болесни са симптомима COVID-19 (посебно кашљањем) или негујете некога ко може имати COVID-19. Једнократна маска за лице може се користити само једном. У свету постоји мањак маски, тако да СЗО утиче на људе да мудро користе маске. СЗО апелује рационалну употребу медицинских маски како би се избегло непотребно трошење драгоцених ресурса и погрешна употреба маски.

Како користити, скинути и одложити маску?
1. Запамтите, маску треба да користе здравствени радници, особе које пружају негу и особе са респираторним симптомима, као што су грозница и кашаљ.
2. Пре него што додирнете маску, очистите руке сапуном на бази алкохола
3. Узмите маску и прегледајте је да ли је влажна или има рупа.
4. Оријентишите се са горње стране (где је метална трака).
5. Осигурајте да је маска окренута према ван (обојена страна).
6. Ставите маску на лице. Закачите металну траку или чврст руб маске тако да се обликује у облику вашег носа.
7. Спустите дно маске тако да покрива уста и браду.
8. Након употребе скините маску; уклоните еластичне петље иза ушију, док маску држите даље од лица и одеће како не бисте додиривали потенцијално контаминиране површине маске.
9. Одбаците маску у затворену канту одмах након употребе.
10. Извршите хигијену руку након додиривања или одбацивања маске – Користите трљање руку на бази алкохола или, ако сте видно запрљани, оперите руке сапуном и водом.

Колико дуго вирус преживљава на површинама?
Није сигурно колико дуго вирус који узрокује COVID-19 опстаје на површинама, али изгледа да се понаша као и други коронавируси. Студије сугеришу да коронавируси (укључујући прелиминарне информације о вирусу COVID-19) могу да остану на површинама неколико сати или до неколико дана. Ово може варирати у различитим условима (нпр. врста површине, температура или влажност окружења).
Ако мислите да је нека површина заражена, очистите је једноставним дезинфекцијом како бисте убили вирус и заштитили себе и друге. Очистите руке трљањем руку на бази алкохола или их оперите сапуном и водом. Избегавајте да додирујете очи, уста или нос.

Постоји ли нешто што не бих требао учинити?
Следеће мере НИСУ ефикасне против COVID-19 и могу бити штетне:
– Пушење
– Ношење више маски
– Узимање антибиотика
У сваком случају, ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, потражите медицинску негу рано да смањите ризик од развоја тешке инфекције и будите сигурни да поделите недавну историју путовања са својим лекаром.

Извор: lekarinfo.com