ДруштвоСервис

Више средстава за дечија игралишта у буџету

Вероватно не постоји слика која прави јачи осећај простојеће катаклизме у друштву од напуштених и изломљених дечијих игралишта. Интернет је препун фото галерија које таква игралишта користе да симболично представе девастацију људске цивилизациије. Бечејци већ дуже време за овакве слике не морају да иду тако далеко да претражују интернет, потребна је само мала шетња до првог парка или иза зграде. Наша игралишта нису по стандардима пре свега јер су изломљена и небезбедна а још мање су креативна. Законска стандардизација која се углавном односи на неопходна правила за сигурност деце или хигијенске услове нису препрека да се овом послу приђе и на мало креативнији начин, да се игралишта уклопе у средину у којој су и прилагоде захтевима времена. У бечејској општини ЈП “Комуналац” управља дечијим игралиштима и стара се о њиховој функционалности па смо тим поводом разговарали са Жељком Плавшићем директором овог предузећа

Какво је тренутно стање и који су планови ЈП “Комуналац” када су у питању одржавање и куповина нових дечијих игралишта?
– До ове године у буџету смо имали само средства за поправку игралишта и то за 2017. и 2018. годину и ми смо сва та средства и трошили за поправку игралишта (поправка, замена, варење, фарбање и ти мајсторски послови). Ове године по први пут су средства за игралишта из буџета била значајнија. Поред тога ове године су се у буџету појавила и средства из виших изворa, то су средстава од наплате накнаде за коришћење минералних сировина, то су наменска средства које је општина делом определила и за дечија игралишта. Ми смо проценили да за тај новац можемо први пут од кад сам ја овде, а мислим и у неком дужем периоду, да издвојимо средства и за нова игралишта, расписали смо тендер за три нова дечија игралишта. Свако од тих игралишта садржи 8 елемената за игру, две клупе, једну ђубријеру и једну огласну таблу. Све трошкове поствке који нису финансирани из буџета општине је ЈП „Комуналац“ преузео на себе у које су спадале и припреме терена за игралишта: копање, куповина и постављање првог тампон слоја песка и куповина и постављање другог, заштитног слоја, шљунка. Ми смо ту имали и велику помоћ других јавних предузећа који су нам помогли или са механизацијом или са добром ценом.

Ове године урађена су три потпуно нова игралишта, два у Бачком Градишту, да ли постоји разлог зашто су тако распоређена?
– Ми смо се консултовали са нашим оснивачем (Општином Бечеј) и они су препознали да у овом периоду и у овој ситуацији каква је сада и у разумевању потреба кроз буџетирање за које су се грађани сами изјаснили да у овој тури, у овој набавци, у Бачком Градишту поставимо два игралишта и једно дечије игралиште у Бечеју што не значи да у наредном периоду неће бити другачије. Предузеће је предвидело буџет за још три нова игралишта следеће године оваквог нивоа. Надамо се да ћемо на пролеће следеће године већ бити у прилици да урадимо та игралишта. Наравно, све зависи и од буџета, како се буџет испланира. Ми смо предложили да то буду поново три игралишта која ће бити распоређена у договору са оснивачем. Добили смо и информацију да ће Општина сама да аплицира за средства да се уради једно савремено игралиште иза Робне куће са гуменом подлогом. Ми смо ова наша игралишта предвидели са подлогом која је таква каква јесте и она јесте по правилнику, по свим стандардима, где је песак тампон зона јер је то напросто јефтиније, за те гумене подлоге мора се прво припремити подлога, па онда иде бетонирање и куповина гуме, лепљење, то је прескупо и ако Бечеј добије то једно игралиште из других извора онда, претпостављам, да ће бити простора да се ова наша три сместе у насељена места. О томе ћемо причати касније јер може да се деси да буде одобрено и више средстава па ће бити и за четири игралишта а можда само за два, ми смо планирали буџет за три.

Дакле, пут до игралишта је да грађани одговоре на анкетирања, изврше притисак преко преко МЗ, да направе притисак јавности ако у свом насељеном месту желе нова игралишта?
– Ми смо кад смо преузели предузеће затекли превелик број игралишта, мислим да су се пре игралишта правила стихијски. Ја мислим да их има око 30. Нико није водио рачуна да ли има деце или нема, да ли то може да се одржава, међутим нико није био задужен за поправку тих игралишта, први пут је то и формално дато у надлежност предузећа након преузимања послова Дирекције да се нама ставља на терет. Ми се ове године нисмо упуштали у велике поправке и реконструкције игралишта јер смо чували средства за нова игралишта, међутим мислим да смо у насељу Север Ђуркић прошле недеље поправљали једно игралиште и да ћемо у Бачком Градишту поправљати још једно што захтева нека минимална улагања и радимо оно што има смисла поправљати. Оно што ћемо убудуће сигурно радити са оснивачем, односно, Одељењем за комуналне делатности је и редукција броја игралишта, највероватније пола од садашњих игралишта више неће постојати, направићемо план по територијама и договорити се где ћемо поставити игралишта како у Бечеју тако и у насељеним местима. Та игралишта ће бити нова по свим стандардима урађена и то у року од две, три године. Очекујем да ћемо до краја 2021. године имати сва нова игралишта у целој општини али ће их бити пола, можда и мање. Лично сматрам да је за целу општину Бечеј довољно око 10-так игралишта, да су опремљена да можемо да их лепо одржавамо, да су чиста и уредна да све то може да функционише. Да направимо 30 игралишта где не можемо да стигнемо да их сређујемо и одржавамо то нема смисла. То је моје мишљење, ако од стране оснивача буде другачије размишљање ми ћемо са ускладити. На нама је да та игралишта одржавамо у складу са буџетом који нам се додели.

Дакле, можемо само да се надамо да ће то смањење броја дечијих игралишта, ако се тако испланира, значити и побољшање стандарда, да ће се неко позабавити и да се она формирају на креативнији начин, да буду естетски део градске целине (или сеоске) и да ће клинцима који захтевају све више и физичке и менталне стимулације постати довољно занимљива, привлачна да се играју и да она постану прво место на којем ће стећи прве социјалне контакте, пријатељства.