Влада РС: Други пакет помоћи предузећима

Влада Србије (ова одлазећа јер нова ни скоро два месеца после избора још није на видику) одобрила је због овог другог таласа короне нови пакет подршке првенствено за мала И средња предузећа. Циљ је, каже се у саопштењу, са циљем ублажавања економских последица насталих услед пандемије вируса.

Првенствено, оно што највише занима запослене у јавном и приватном секору је продужена исплата минималца за све запослене али овог пута у износу од 60 посто. Остатак од 40 посто + ако је плата радника изнад минималне зараде обезбедиће послодавац. На снази је поновно продужење рока, тј. одлагање уплате пореза и доприноса на зараде за један месец. Пакте је према саопштењу вредан је 66 милијарди динара.

Ове мере почеће одмах да се спроводе, тако да ће првих 18.000 динара бити уплаћено на посебан ковид рачун послодаваца до 10. августа, док ће друга исплата бити у септембру.
Реч је о око милион и педесет хиљада запослених у 235.000 привредних субјеката.

“Подсећа се да ће сви којима су исплаћена директна давања у јулу, а спадају у групу микро, малих и средњих привредних субјеката, бити аутоматски пријављени за исплату директних давања.Микро, мали и средњи привредни субјекти који су основани почев од 16. марта закључно са 20. јулом, треба да се пријаве за коришћење мера, с обзиром на то да нису имали право на први пакет помоћи. Њима ће једнократно бити испаћена директна давања у септембру у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом“, пише у саопштењу.

Наводи се и да је потребно да до 15. септембра поднесу ППП – ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године. Додаје се да уколико привредни субјекти не желе да користе та средства, односно нису у могућности да испуне обавезе које произилазе по основу тих давања, не морају да их троше и она ће на крају овог циклуса мера бити са наменског рачуна враћена у буџет државе.

“Када је реч о условима за коришћење мера, послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, дакле најкасније до краја године“, подсетили су из Владе Србије.

Наводи се да ће великим правним лицима, која су тако разврстана по финансијским извештајима за 2018. годину, бити исплаћена директна давања уколико до 15. августа доставе списак лица за која се остварује право на уплату бесповратних новчаних средстава за јун и јули.

На њих се примењују иста правила као и до сада – добиће 50 одсто минималне зараде по запосленом који је имао прекид рада од најмање 15 радних дана у наведена два месеца. Исплата ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво за исплате зарада и накнаде зарада запосленима“, пише у саопштењу.

Додаје се да ће за новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи бити отворени такодје посебни наменски рачуни.
„Привредни субјекти су у обавези да примљена средства искористе најкасније до 31. октобра 2020. године, а након истека овог рока наменски рачуни биће угашени, а неутрошена средства враћена у буџет“, пише у саопштењу.

Извор: сајт Министарства привреде РС