Економија

Влада РС: Држава даје субвенције за замену столарије, Бечеј одбијен

Нова вест!!!

Општина Бечеј налази се на списку одбијених општина у овом програму. Према наводима из Владе Србије, пријава и документација општине Бечеј је окарактерисана као „неуредна“ и самим тим одбијена. Између осталог општина није благовремено обезбедила новац/ставку у буџету општине за ове намене.  Бечејци ће, дакле, остати без пара за субвенције за енергетску ефикасност својих домова. 


Од јуна држава ће плаћати половину трошкова за замену столарије на кућама и зградама. Држава ће финансирати 50 одсто замену врата, прозора, изолација на фасадама, али и замена енергетски ефикасних уређаја у домаћинствима. У Србији се тренутно троши четири пута више енергије, него што је просек у ЕУ. Изолација и замена прозора може да смањи за 40 одсто потрошњу топлотне енергије јер тренутно трошимо око 214 киловат часова по квадрату грејне површине, што је много више него у земљама ЕУ. Влада је усвојила правилник за доделу средстава.

Процедура ће бити таква да ће министарство да распише јавни позив за локалне самоуправе са локалним самоуправама, а оне ће у јуну да распишу позив за грађане. Педесет одсто средстава ће бити обезбеђено од стране локалне самоуправе, а другу половину обезбеђују заинтересовани грађани. Прве пријаве се очекују током јуна месеца. Грађани ће морати да направе план и добију предрачун потребних радова од стране фирми које се баве уградњом столарије, термоизолације итд. Са тим предрачунима ће доћи у локалну самоуправу, онда следи излазак на терен стручних лица. Тек након тога ће бити прављена листа после које ће моћи да се почне са финансирањем одобрених радова. Уредбе доносе новине и за угрожене купце. Новим уредбама, социјално угрожени грађани ће моћи да се определе да ли ће имати смањење рачуна за гас, електричну или топлотну енергију.