Друштво

Влада РС: По 100 евра младима од 16 до 30 година

Следећег месеца Влада РС најавила је да ће ва свим држављанима Србије од навршених 16 до навршених 29 година, који имају пребивалиште на територији наше земље и важећу личну картуа у фебруару поделити по 100 новчане помоћ. – каже се у саопштењу
Поред тога Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је и да је тим поводом покренуло кампању „Да кликнеш од среће“, под слоганом „И ја сто добијам исто“, која има за циљ информисање младих који имају право на једнократну новчану помоћ државе у износу од 100 евра.

Ова подела новчане помоћи је утврђена Законом о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчанa помоћ за ублажавање последица пандемије болести CОVID-19 изазване вирусом SARS-CоV-2 ступио је данас на снагу.

То значи да сви држављани који су до данашњег дана напунили 16 година имају право на ову новчану помоћ, односно сви који пуне 30 година од сутрашњег дана, 14. јануара, па до краја године.

Пријаве за помоћ ће трајати од 15. до 30. јануара на порталу Управе за трезор, на интернет адреси idp.trezor.gov.rs. Након уношења основних личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће заведена пријава, чији ће статус моћи да се провери на наведеном порталу.

Уколико држављанин нема рачун у банци, потребно је само да изабере банку у којој ће му аутоматски бити отворен наменски рачун. Након обраде пријаве, пријављени ће износ новчане помоћи моћи да подигне са свог или наменског рачуна.
Примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводима за извршење кривичних санкција новчана помоћ се уплаћује без подношења пријаве.

Тачан износ новчане помоћи од 100 евра у динарској противвредности је 11.758,56 динара, по званичном курсу динара према евру који утврђује Народна банка Србије на дан ступања на снагу овог закона, што је 13. јануар 2022. године, наводи се у саопштењу.