Економија

Влада Србије: Поскупљење струје

д 1. септембра струја ће за домаћинства поскупети 6,5 одсто, саопштила је јуче Агенција за енергетику (АЕРС) која је и дала сагласност на захтев ЕПС-а.

Фискални савет је предлагао 15-20 посто поскупљење али је Влада Србије одлучила да да сагласност до максимално 10 посто. Образложење Владе је да је овакво поскупљење струје скоро двоструко мање од инфлације која је у јуну на међугодишњем нивоу износила 11,9 одсто, а тек ћемо видети колика ће бити у септембру.

Како је саопштила АЕРС, просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци) износиће без пореза и такси 8,144 динара по киловатсату и већа је у односу на постојећу просечну цену за 6,5 одсто.

Ово значи повећање месечног рачуна за струју за домаћинство које троши око 460 киловатсати месечно, што је просек у Србији, за око 300 динара.

Министарство енергетике је такође припремило уредбу о енергетски угроженом купцу која је усклађена са потрошачком корпом и сада ће, у односу на ранији период, већи број домаћинстава бити њоме обухваћено. „Повећање од 6,5 одсто у моментима када цена електричне енергије на тржишту скупља и 14 пута у односу на прошлу годину је изузетно ниско, а и даље је струја у Србији најјефтинија у Европи“ – каже се у саопштењу министарства. Колико ће ово бити „утешно“ за грађане кад поскупљење електричне енергије повуче лавину осталих поскупљења видећемо на јесен.

Из овог министарства кажу и да не очекују рестрикције у снабдевању електричном енергијом, да држава чини све како би обезбедила довољне количине и електричне и топлотне енергије и гаса и за домаћинства и за привреду и апеловао на све да штеде и смање потрошњу енергије.