Економија

Влада Србије: Потписан споразум са пољопривредницима

Сва Удружења пољопривредника донела једногласну одлуку да након неколико недеља тешких преговора И блокада потпишу и овере коначни Споразум између њих и Владе Србије.Споразум су потписали: Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења произвођача млека „Наше млеко, Удружења Пољопривредних произвођача Суботице, Удружења „СТИГˮ Пожаревац, Удружења „За спас и опстанак сточара западне Србијеˮ ,Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адраниˮ.

Документ који је послат пољопривредницима из Владе Србије садржавао је 10 предлога.Оно што је видно јесте да се неки од предлога разликују од захтева које су пољопривредници изнели.

Пољопривредницима је од стране владе Србије понуђено следеће:

  1. Повећање субвенција са 9.000 на 18.000 динара по хектару (6.000 дизел + 3.000 директно).
  2. Премија на млеко се подиже са 15 на 19 динара по литру.
  3. Регрес за млечне краве се повећава са 30.000 на 40.000 динара по крави.
  4. Укида се 50 одсто накнаде за одводњавање ове године и у потпуности следеће године.
  5. Регулисање увоза млека и млечних производа.
  6. Разговор са млекарама.
  7. Увођење млечних квота — анализа и разговори.
  8. Анализа како уредити тржиште житарица.
  9. Увођење плавог дизела од 1.1.2024. године.
  10. Разговори око нове аграрне политике и политике субвенција да крену одмах.

Подсећамо, седам удружења пољопривредника прихватило је ове предлоге. Ипак, они најављују да нису у потпуности задовољни и да би већ сутра поново могли да блокирају улице уколико то буде потребно.

„Повукли смо се, нешто смо добили, али још није реализовано, чекамо потпис сутра и надамо се да ће то бити испуњено. Ми ћемо морати још да се боримо за пољопривреду, аграрна политика нам је лоша последњих 30 година“, наводи Ћурчић.

Он истиче да се свих седам удружења усагласило око ове одлуке.

„Остали смо јединствени, први пут од када постојимо, ујединили су се и сточари и ратари. Планирамо у будућности да повежемо и малинаре и комплетну пољопривреду Србије, да пробамо да направимо иницијативу за опстанак пољопривреде Србије“ – рекао је представник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Ђока Ћурчић.

Како каже, премијерка Србије Ана Брнабић дала им је понуду и тражила да заузврат они повуку блокаде.

„Ми смо одговорили да прво желимо да обавестимо све пољопривреднике у Србији, па ако они пристану да се барикаде повуку, ми ћемо их повући, ако не, онда ћемо даље преговарати. Пробаћемо прво са захтевима, да седнемо и да разговарамо и дођемо до конкретних решења. Министарство пољопривреде је јако запуштено. Много тога лошег је урађено, а ми се нисмо бунили. Али сада смо почели и мислим да сада више нећемо стати“ – додао је Ћурчић.

За сада ће пољопривредници прекинути блокаде што је углавном био и циљ Владе Србије. Да подсетимо, прошле недеље су и бечејски пољопривредници блокирали пут према Новом Бечеју.