ДруштвоХроника

„Воде Војводине“: Запаљена два чамца Рибочуварске службе

Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине‟ издало је саопштење о инциденту у Новом Бечеју, где су запаљена два чамца која користи Рибочуварска служба тог предузећа. Инцидент се догодио протеклог викенда, а чамци се користе за контроле на риболовним водама.

Претпоставља се да је паљење чамаца директна последица недавне појачане контроле на риболовним водама на територији Новог Бечеја, посебно на каналу Банатска Паланка – Нови Бечеј. Контрола је резултирала запленом мрежа и недозвољеног алата за вађење рибе.

Ово није први пут да се рибочувару С. Д. из Новог Бечеја догађа сличан инцидент, будући да је и пре четири године био мета сличног казненог дела.

Овакви инциденти нису реткост, с обзиром на то да рибочувари током обављања својих дужности на терену често доживљавају претње и непријатности. Случај у Новом Бечеју само је један у низу који указује на ризике с којима се суочавају радници у овој области.

Да подсетимо, Рибочуварска служба „Воде Војводине“ је и ове године спровела акције у периоду новогодишњих и божићних празника јер је пракса из претходних година показала да су рибокрадице тада најактивније.

Заплењено је чак 11 километара нелегално постављених мрежа и 341 комад забрањеног алата. Поред тога, криволовцима је одузето и 8 чамаца, а поднето је 7 пријава за недозвољен риболов.

Акције су спроведене у сарадњи са припадницима МУП-а Републике Србије на подручјима Дунава, Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав и заштићених паркова природе, а све у циљу спречавања криволова и наношења штете рибљем фонду.

Ово је била још једна у низу успешних акција Рибочуварске службе реализована захваљујући савременој опреми и Мониторинг центру помоћу којег се у сваком тренутку прати стање на риболовним подручјима којима ово предузеће газдује.

извор: Воде Војводине