Óbecse

Volt egy tánc…

1848/49-re emlékeztek a kultúrkörben

Március 16-án került sor a megemlékezésre az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója alkalmából a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

A Volt egy tánc című szerkesztett műsort Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó állították össze. Az ünnepségen a Kiscimbora és Csiperke táncegyüttesek, Rókus Zoltán színművész, Szerda Ákos énekes és a Fokos zenekar lépett fel.

„A nemzet összetartásának tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. Petőfi óta tudjuk, hogy haza csak ott van, ahol jog is van. A magyar szabadság nem a területről, a földről szól. A magyar szabadság az emberekről szól. 2012. március 15-én Vajdaságban az első egész-alakos Petőfi szobrot állítottuk fel. Itt tisztelgünk most a forradalom és Petőfi Sándor emléke előtt, aki tollal és karddal védte népe szabadságát és máig vitatott, melyik fegyvere volt hatékonyabb. Az, hogy ércbe öntve, közterületen is közöttünk él Petőfi, azt jelzi, hogy ma már büszkesége és tartása is van ennek a vajdasági magyar közösségnek, hogy vállaljuk és hirdetjük történelmünket, eszményképeinket, kultúránkat és értékeinket”, hangzott el a műsor kezdetén.

– „Ahogy éledezett a nemzeti öntudat és dagadozott a nemzet mellkasa, úgy vetette meg a lábát a magyar kultúrában a magyar tánc. Európa udvaraiban ekkoriban a francia balett-hagyomány uralkodott, spicc-cipőkbe bújtatva hajlongtak és fáradoztak a táncművészek a kritikus közönség kegyének elnyeréséért. A magyar koreográfusok és táncosok eltanulták ezt a praxist, de Bécstől Párizsig a sajátjukat, a „szép magyar táncot“, a verbunkost és a csárdást vitték…” Ez a reformkori kulturális jelenség ihlette idén a szerkesztett műsorunkat. Persze ezek az események nem csupán egy tánc kibontakozásáról szólnak, hanem a magyar nemzeti öntudat ébredéséről, a változtatni akarásról, a szabadság szeretetéről. A Kiscimbora táncegyüttes és a Csiperke táncegyüttes műsorának másik szála a kultúrkör előtt található, Vajdaságban egyedüli egész alakos szobor köré épült, melynek hangját Rókus Zoltán színművész testesítette meg. Így a szokásos forradalmi emlékműsor egy izgalmas és új színt, tartalmat nyert – mondta Cseszák Balázs.

Ünnepi beszédet mondott dr. Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének elnöke. A műsort követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke leleplezték a Petőfi-szobor talapzatán lévő emléktáblát, melyet a Kamenpromet cég ajándékozott. A Petőfi szobrot elsőként a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökségének és tagságának képviselői koszorúzták, majd Hajnal Jenő, az MNT elnöke, és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Attila államtitkár, valamint Csernyák Mihály, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében pedig Sutus Áron elnök és a Szerda Balázs elnökségi tag koszorúztak, míg az óbecsei önkormányzat nevében Kinka Erzsébet, Stefaniga Csaba és Szmieskó Karolina­ helyezték el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt közös koszorúját dr. Molnár Viktor, Kiss Igor és Szmieskó Zoltán helyezték el. A VMSZ Ifjúsági, Nyugdíjas és Női fóruma nevében Juhász Kornél, Pál János és Buzás Eleonóra, míg a Than Fivérek Értelmiségi Kör és a Középiskolások Művészeti Vetélkedője civil szervezetek nevében Bonifárt László és Tojzán Ákos koszorúztak.

Péter Dijana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *