Друштво

Вртићи отварају врата за децу али уз посебне препоруке за родитеље и васпитаче

Вртићи су почели са радом као што је то најављено и тосамо целодневне групе са смањеним бројем деце у групама и то само за ону децу чија оба родитеља морају да раде у фирмама. У вртићим за сада неће радити полудневне групе и неће бити омогућен пријем деце чији један од родитеља ради од куће или је незапослен. Родитељи ће бити у обавези да на време прибаве и потврду од свог послодавца да морају да раде на радном месту.

Предшколска установа „Лабуд Пејовић“ је свим родитељима деце која ће бити у могућности да бораве у вртићима послала смернице на који начин ће се вршити пријем деце. Према овим смерницама родитељи су у обавези да носе маске кад доведу децу и да на пријему одржавају обавезну удаљеност од два метра. Препоручено је такође да децу доноси само један родитељ да се не би стварале гужве на месту пријема. Ограничено је и време пријема, децу морају да доведу најкасније 15 минута пре доручка да би просторије биле адекватно припремљене и дезинфиковане. Родитељима је у смерницама забрањено да у вртић доводе децу која имају неке хроничне болести или имају било какве назнаке респираторних инфекција. Поред тога саветује се родитељима да у што већој мери смање социјалне контакте и своје и деце током наредних неколико месеци.

Када су у питању услови рада у самим вртићима ПУ „Лабуд Пејовић“ је са своје стране смањила број деце у групама. Све собе за децу се свакодневно детаљно дезинфикују и проветравају неколико пута на дан, дезинфикују се и опрема и играчке. Комплетно особље које ради у вртићима ће током овог периода носити униформе и обућу која ће бити коришћена само у просторијама вртића. Интеракција деце ће бити сведена у оквиру групе колико год да је то могуће и деца ће имати непосредан контакт само са својим васпитачима и неопходним особљем. Двориште и отворен простор за игру ће се користити максимално али по групама и на смену, опрема ће бити дезинфикована између сваке групе. Деца ће имати оброке у собама за боравак и ако је баш неопходно коришћење трпезарије биће одржаван обавезан размак два метра између деце, исто важи и за кревете и спавање.