Спорт

Заварко Вилмош нови-стари рекордер

КУГЛАЊЕ – НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТ У ИСТОРИЈИ КУГЛАШКОГ НАШЕГ СУГРАЂАНИНА

Заиста је у Бечеју било, а и сада има изузетних спортиста, који су током својих спортских каријера много пута обрадовали све наше суграђане, а такође и све житеље наше земље пошто су своје спортско знање и вештине проносили широм земљине кугле освајајући највредније трофеје, бележећи резултате вредне дивљења. У тој лепези успешних спортиста, наших најбољих амбасадора, издваја се име Заварка Вилмоша који је у куглању успео да освоји све што се може освојити и оствареним резултатима сигурно носи епитет најуспешнијег куглаша свих времена.
Дуже од једне деценије наш суграђанин влада светским кугла-нама, а у својој богатој каријери је успео да се 39 пута нађе на по-бедничким постољима на светским куповима и првенствима. Химна наше земље се његовом заслугом чула чак 26 пута, седам пута је освајао сребрне медаље а шест пута је био бронзани. Поред ових репрезентативних успеха има и много клупских титула и пехара што само потврђује колика је величина у овом спорту. На све ово треба додати да је прошлог месеца, тачније 14. марта напунио 32 године што значи да ће још дуго бити на највећим светским борилиштима.
Заварко је своју инострану каријеру најпре градио у Словачкој где је целу деценију са великим успехом наступао за Железарну из Подбрезове, преко Мађарког Козлога где је био три године, а од прошлог лета је заузео место у италијанском шампиону Нојмаркту са којим је потписао уговор на пет година. Вилмош у италијанском
клубу наступа са нашим репрезентативцем Робертом Ерљешијем из Новог Бечеја и званичним светским рекордером, Мађарем Тамашем Кишем. У новој средини Заварко је наставио по старом па је наш суграђанин још једном померио границу када је у питању куглашки спорт. Током утакмице против домаће екипе Пасеиера он је у суботу 8. фебруара успео да оствари најбољи резултат у историји куглашког спорта пошто је оборио 771 чуњ, чиме је постао власник незванич-ног светског рекорда. За епитет званичног светског рекорда рачунају само резултати са светских првенстава, а резултат Заварко Вилмоша добија на још већем значају ако се зна да куглана у којој је остварио овај резултат није позната по првокласним резултатима пошто је до тада најбољи резултат остварен у њој био од 677 чуњева из 2008. године.
Остваривање овог фантастичног резултата био је разлог да са на-шим шампионом обавимо разговор који је у складу са овом специфичном ситуацијом узоркованом пандемијом вируса Ковид 19 урађен на помало чудан начин, путем интернета, уместо традиционалног дијалога новинара и његовог саговорника „лицем у лице“.
Као и увек Вилмош Заварко је без оклевања пристао да прича за наше читаоце, његове суграђане што је још један манир истинског спортског великана који не заборавља одакле потиче.
Како се осећаш као човек који је успео да оствари највећи резултат у историји куглашког спорта и да ли ти је жао што тај резултат ниси остварио на светском првенству?

– Па тај дан не могу описати. То је било невероватно како се све дешавало у тој куглани, одиграо сам три сета без грешке, а у четвртом сам одиграо онако како сам могао само да сањам пошто сам оборио 221 чуњ и тако остварио резултат од 771 чуњева што мислим да никад нећу моћи да пребацим, пун емоција је почео разговор Заварко Вилмош.
Када говори о новој лиги у којој наступа Заварко истиче да његова екипа нема правог конкурента у Италији што и доказује чињеница да у досадашњем делу сезоне нису изгубили ниједну утак-мицу. Говорећи о преласку у Италију истиче да мисли да је направио добар потез, пошто осећа да је у Словачкој био већ помало и засићен урађеним. По његовим речима већ се види по резултатима и начину како се бори за нови клуб колико му је пријала промена.
Нажалост протеклих недеља је Италија била у жижи светске јавности због тога што је Корона вирусом заражено скоро 200.000 људи у тој земљи од којих је скоро 27.000 њих изгубило борбу са овом болешћу. Заварко је на срећу успео да се на време врати у Србију.

– Успели смо да се вратимо у Србију већ 11. марта и добили смо 14 дана кућног карантина. Изолацију сам искористио да обавим по-требне кућне радове, пре свега глетовање и кречење куће а потом сам и уређивао двориште. Тако да могу да кажем да сам и у изолацији успео да урадим доста корисних ствари. Свакодневно сам у контакту са Италијанима, који кажу да очекују да ће после 4. маја да се полако укидају забране, а да би могли већ 18. маја да кренемо са тренин-зима, јер нам је остало још четири кола да одиграмо, казао је наш шампион.
Када се погледа све оно што је остварио током своје каријере мора се поставити и питање који је следећи изазов за оваквог велика-на пошто је већ освојио све што је могао.
Као и на све остало и на ово питање Вилмош Заварко има спре-ман одговор а он се састоји у томе да жели да са својим новим клу-бом освоји Светски куп и Лигу шампиона. Сигурно је да ће као и у досадашњем делу каријера наш суграђанин дати све од себе да оствари и тај циљ који је себи зацртао и сигурно је да ћемо још дугу бити у могућности да уживамо у новим успесима нашег великог шампиона.