Завршетак пројекта и почетак изградње Мале марине

У среду 24. јула између степеница (пристаништа) и кампова започета је изградња прилаза за плутајућу марине на Тиси. Према речима Даниеле Дорословачки, задужене за послове урбанизма у Општини Бечеј, у току следећих недељу/две биће у деловима испоручен објекат и склапаће се на води. Свечано отварање требало би је да буде крајем јула месеца или на самом почетку августа којем је требало да присуствују и представници донатора и градова корисника пројекта, Чонгарада и Алђеа.

Презентација завршетка пројекта

Иако је, према информацијама које смо добили из Општине Бечеј, заједничка презентација завршетка пројекта сва три партнера предвиђена када све буде готово, вероватно због веома кратког рока који је нашој општини преостао за само постављање плутајуће марине, она је одржана у Великој сали Општине у уторак 30. јула.

Према првобитном плану ова презентације требало је да буде на самом објекту. Даниела Дорословачки је рекла и да су и у претходних неколико дана морали поново да раде измуљавање већ припремљене обале јер Тиса још увек има нове наносе муља па је постављање понтона на којима ће стајати мплутајућа марина отежано. Судећи по томе како теку радови отварање објекта и стављање у функцију биће опет одложено.
Марина у Алђеу у Мађарској већ је у функцији.

Презентацији су присуствовали и представници једног од два партнера у пројекту, представници места Алђе у близини Чонграда. Присутни су имали прилику да на слајдовима виде марину у месту Алђе и да од њиховог представника Иштвана Фивешија чују њихова искуства на реализацији пројекта. Иштван Фивеши је говорио и томе да су се током ових неколико месеци и они узводно суочавали са сличним проблемима јер је Тиса имала веома висок водостај, имали су такође проблема са изливањем

Презентација туристичких потенцијала Бечеја

Директор ТО Бечеј је на презентацији говорио о могућностима развијања пловних путева дуж Тисе који могу да буду веома важни за развијање туризма у нашем граду. Он је у презентацији нашег града показао гостима из Мађарске шта је то што Бечеј може да понуди од културних и грађевинских знаменитости до културних и забавних манифестација.

Рок завршетка изградње још неизвестан

Иако се званично са овом презентацијом пројекат завршава. Нико од упитаних представника наше локалне самоуправе на презентацији није знао да нам каже тачан датум када ће објекат бити у функцији да прими прве туристе или локалне власнике бродића и чамаца. Према речима Ержебате Кинка након завршетка овим објектом и радом марине управљаће ЈП «Комуналац».