Жеља је Прва А лига

ОДБОЈКА – РАЗГОВОР СА ВЕСЕЛИНОМ ЏИГУРСКИМ ТРЕНЕРОМ-ИГРАЧЕМ МУШКОГ ОДБОЈКАШКОГ КЛУБА БЕЧЕЈ

Сениорска екипа Мушког одбојкашког клуба Бечеј успела је да у претходној сезони оствари изузетан успех и избори пласман у Прву Б лигу, односно трећи по снази ранг такмичења у Србији. Момци које је са клупе водио тренер-играч Веселин Џигурски су сезону одиграли у великом стилу и успели да у 15 одиграних кола остваре исто толико победа и заслужено заузму прво место испред другопласираног Кулпина. Нажалост свих љубитеља спорта овогодишња сезона окончана је не на терену већ за „зеленим столом“ тако да су титулу првака Друге републичке лиге група Север наши момци добили након окрњеног шампионата.
На почетку сезоне Веселин Џигурски је преузимајући улогу тренера-играча скромно најавио да је циљ његове екипе да игра добру одбојку, да вредно раде и да се боре у свакој утакмици за победу. Како је сезона одмицала постајало је јасно да ће Бечејци бити веома озбиљан такмац у борби за сам врх, а већ на полусезони прича око амбиција је морала да се мења. Наша екипа је са свих девет победа показала да је најозбиљнија екипа у лиги и постављало се питање да ли ће Управа Мушког одбојкашог клуба подржати напоре екипе да се пласира у ранг више или ће се у другом делу сезоне пружити шанса млађим играчима. То питање је пре свега било везано за финансијске могућности клуба, а на срећу свих нас у Бечеју Управа је одлучила да ће бити „ветар у леђа“ екипи и да ће је подржати у борби за прво место.
– Зимус је донета одлука да се нападне лига више под условом да се одмах у наредној сезони покуша и пласман у Прву А лигу тј. да нам то буде циљ и да ка томе стремимо пошто мислимо да бечејска одбојка треба да буде у другом по снази рангу такмичења у држави. Друга полусезона је кренула добро по нас, наставили смо да побеђујемо из утакмице у утакмицу, да би нам на крају овај Корона вирус све прекинуо. Без обзира на то, ми смо са скором од свих 15 победа остали на првом месту и пласирали се у Прву Б лигу без планираног доигравања. Са моје тачке гледишта ми свакако имамо све победе над свим нашим ривалима а скоро све смо побеђивали по два пута и то не може да нам нико оспори. Ова ситуација око Корорна вируса нам је можда мало олакшала посао и то нико не може да каже да није, али све што смо добили ми смо доказали да смо и заслужили, започео је разговор Веселин Џигурски.
Према његовим речима сада се полако приступа ка окупљању екипе за нови ранг такмичења у којем ће покушати да одмах направе искорак ка Првој А лиги.
– Поставили смо себи неки двогодишњи или трогодишњи циљ да се пласирамо у Прву А лигу а како је сам пласман циљ, тако нам је веома битно да у екипи задржимо жељени однос Бечејаца и играча са стране, где би што више играча из нашег клуба играло у том рангу такмичења. Не желимо да улазимо у тај ранг такмичења по цену да доводимо седам или осам играча са стране него да се однос сачува у корист наших играча. Мислим да је то могуће. Иако је улазак у виши ранг дугогодишњи циљ ми ћемо видети да то урадимо већ прве године, а ако и не успемо одмах наставићемо да покушавамо све док бечејска одбојка не заузме место у другом по снази рангу такмичења, казао је Џигурски.

Општина Бечеј стоји уз одбојкаше

Успех бечејских одбојкаша препознала је и локална самоуправа која је и до сада помагала Мушки одбојкашки клуб Бечеј, па је у четвртак 28. маја уприличен пријем представника МОК Бечеј код председника општине Бечеј Драгана Тошића. Наш саговорник не крије да је локална самоуправа и раније помагала његов клуба, а са задовољством истиче да је након разговора са првим човеком бечејске опште договорена још јача сарадња.
–На састанку код председника општине добили смо невероватну подршку председника Тошића и са таквом подршком ови циљеви су реални. Без такве подршке све ово о чему сам причао би била само жеља на „климавим ногама“. Имали смо подршку локалне самоуправе и ове године, али подршка која је договорена на последњем пријему је на једном вишем нивоу и целу причу ставља на једне стабилније ноге. Наша прича у клубу се прави на дуже, подршка нам је обећана на дуже и на томе смо стварно захвални, јасан је Џигурски.

Поносан на момке са којима ради

Иако се лиге неће настављати у бечејском одбојкашком клубу се ради пуном паром. Како би се што боље дочекали изазови у Првој Б лиги тренира се вредно а и увелико се ради на појачавању екипе. Прва „ласта“ овог пролећа у бечејски клуб је повратник Властимир Лукић који се вратио из Прве А лиге из екипе Новог Сада и он ће дефинитивно бити појачање за нашу екипу. Како каже Џигурски на њега никако не можемо гледати као на играча са стране пошто је он наш Бечејац, а када су у питању играчи са стране још је рано конкретно нешто говорити. Постоје контакти са доста играча али се у бечејском клубу не жури па се траже „најбоље коцкице које ће се уклопити у мозаик“ младог тренера.
– Чињеница је да тражимо појачања али је такође чињеница да је још увек рано да причамо конкретно о томе пошто доста играча још увек не може са сигурношћу да одлучи шта ће и како ће у наредној сезони. Најважније ми је да како сада ствари стоје неће бити одлазака. Заиста сам поносан ма момке који раде у нашем првом тиму. Свака им част и на свему што су урадили и на томе како су приступили плану тренинга који тренутно спроводимо. Већ пету недељу ми тренирамо пуним интензитетом. Ради се осам пута недељно, момци долазе ујутро пре посла на тренинг, оду на посао и опет увече долазе да тренинрају. Тренирамо веома озбиљно и тако ћемо радити до 15. јула када ћемо отићи на малу паузу али само до 1. августа када крећемо са тренинзима два пута дневно. Тим темпом ћемо радити до октобра када нашим играчима почињу обавезе на факултетима, након чега би вратили неки ритам тренирања који је прилагођен обавезама у Првој Б лиги. Значи до тада би држали темпо тренинга као и професионални клубови а са почетком рада факултета би се вратили на ритам од четири тренинга недељом. Свака им част на томе што шест месеци пред сезону устају у шест ујутро да би редовно тренирали што довољно говорио о томе колико имају феноменалан приступ раду у клубу. Ако то сачувамо и ако нас послужи здравље бићемо много ближе успеху којем стремимо, казао је млади тренер бечејских сениора.
Говорећи о млађим категоријама у клубу Џигурски истиче да су успеси првог тима утицали и на то да се све више дечака одлучује да тренира одбојку. Они вредно раде, три пута недељно под надзором тренера и свакако би требали да представљају будућност нашег клуба.
–Одбојка има проблем пошто као спорт није довољно заступљена у нашим медијима. Деца ретко када могу на телевизији да гледају било какву одбојку тако да једино што могу да гледају је наш први тим. Ако нема тога, практично нема ни одбојке. Наша и женска и мушка репрзентација су прваци Европе што је фантастичан резултат и успех али нажалост нисам сигуран да ли је бар двоје деце због тога дошло у наш клуб да тренира одбојку. Због тога су резултати нашег првог тима још значајнији и због тога се трудимо да све у клубу дижемо на виши ниво како би што више деце дошло да тренира и кроз правилан рад стасавало да игра за први тим. Имамо добру базу, треба знати да имамо момке који су својевремено у јуниорском узрасту били пети у држави иза најјачих суперлигапшкиг клубова. То је био ниво такмичења где су најбоље пласиране екипе имале по неколико играча из Супер лиге које су скидали специјално за тај јуниорски шампионат. Наши момци су тамо показали да имају квлаитет и потенцијал да у будућности заузму место у нашем првом тиму и играју Прву А лигу. То нам је у суштити у главни план, да се они развијају како треба до тренутка када ћемо се пласирати у Прву А лигу где ће они већ моћи да играју. Са друге стране пре две године смо кренули да радимо и са девојчицама. За сада нам је драго да их има све више мада је то све на нивоу школе одбојке још увек. Ипак стварање женске сениорке екипе је свакако логичан след догађаја којем у наредним годинама стремимо као клуб, казао је Веселин Џигурски.
За крај разговора Веселин Џигурски је оставио простор да се захвали свима онима којима су стајали уз клуб у протеклом периоду пре свега мислећи на локалну самоуправу, Управу клуба и све момке који су вредно радили да се дође до овог резултат.
–Посебну захвалност дугујем мом брату Николи који нам је оставио клуб и све у клубу на изузетно високом нивоу. После њега, нама је све много лакше пошто је он пре нас обавио највећи и најтежи део посла да клуб опстане и крене у жељени развој. И дан данас он ми пружа највећу подршку и сваку помоћ у свим ситуацијама које су непознаница за мене. Иако сам играо одбојку и упознат сам са доста ствари постоје неке ситуације у којима ми је највећа помоћ његово искуство и знање. Ја се тек упознајем са другим погледима на спорт и у томе ми је Никола убедљиво највећа подршка, завршио је Веселин Џигурски.
Синиша Ерак