Óbecse

10+1 könnyen betartható újévi fogadalom az egészségünk megőrzéséért

Január a jó szokások és a nagy fogadalmak ideje, de aztán valami mindig történik, ami miatt a nagy elánnal megtervezett új élet már csak lelkifurdalásra okot adó csalódásként jelenik meg.

Meglepő, de igaz: a nagy átlagnak 7 nap elég ahhoz, hogy lazítson az elhatározásán vagy egyenesen feladja azt.

Cikkünkben olyan egészségmegőrző szokásokat sorolunk fel, amelyek megmutatják, hogy mitől jó egy újévi fogadalom.

Sóvárogjon, hogy legyőzze a kísértést!

A szokásokat a sóvárgás hajtja. Az elérendő célunknak olyannak kell lennie, ami jutalomérzéssel jár együtt, vagyis sóvárgunk rá. Éppen ezért célszerű kiválasztani egy jelet és egy jutalmat, amit összekapcsolunk a nehézséget okozó feladattal, hiszen a feladat elvégzése lesz a mi új és jó szokásunk.

Például szeretnénk többet mozogni? Akkor a jel az lesz, hogy kivá-lasztunk egy napot a mozgásra, jelez a telefonunk, a naptárunk. Jutalmul pedig válasszunk mondjuk egy turmixot, amit az edzés után elfogyasztunk. De olyan turmix legyen, aminek már csak a gondolata is beindítja a sóvárgásunkat!

Naponta több tucat „feladatot” kellene végigcsinálnunk, amelyekből szokás kellene, hogy legyen. Alábbi tippjeinket úgy gyűjtöttük össze, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy valódi jó szokássá válhassanak, hiszen könnyen betartható, mégis nagy változást hozó fogadalmakat jelenthetnek.

Táplálkozás

1. Minden nap reggelizzen. A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egyen zabkását gyümölccsel és/vagy magvakkal vagy tojást vagy salátát vagy akár a tegnapi vacsoráról maradt halat. Egy fehérjében és rostban gazdag reggelivel sokáig kihúzhatja éhezés nélkül.

2. Egyen gyakrabban, de kisebb adagokat. A napi 5 étkezés az ideális. A kevés étkezés és a túl alacsony kalóriabevitel is lassítja az anyagcserét hosszú távon. A három főétkezés közé férjen bele egy-egy egészséges falat: gyümölcs, magvak, sovány sajt vagy akár egy-két kockaét csokoládé.

3. Rágózzon! A rágózás csökkenti az éhségérzetet és az édesség utáni sóvárgást. Vigyázzon, hogy cukormentes verziót válasszon!

4. Álljon készen a falásrohamra! Mindig legyen felszeletelt (vagy kisebb méretű) zöldség és gyümölcs a hűtőben.

5. Válasszon jó minőségű táplálékkiegészítőket! Nem helyettesítik a változatos és egészséges táplálkozást, cserébe támogatják szervezetünk egészségének megőrzését.  Jó minőségű, hatékony előállítási módszerrel készített táplálékkiegészítőknél a felszívódás hatékonysága is jobb lehet és a szervezetünk azt a támogatást kapja, amire valóban szüksége lehet.

Folyadékfogyasztás

6. Kezdje egy pohár vízzel a napot! A víz, ha azt közvetlenül ébredés után, éhgyomorra fogyasztjuk el, szinte érezhetően feltölti a szervezetet.  A gyorsan felszívódó víz nagyon hamar eljut a sejtekhez, így minden folyamatot fel tud gyorsítani. Az elfogyasztott folyadék remekül serkenti az anyagcserét, így a székrekedéssel küszködőknek is ajánlható, hogy minden reggel, közvetlenül ébredés után igyanak meg 2-3 deciliternyi langyos, szénsavmentes vizet!

7. Kevesebb cukros üdítő vagy limonádé!  Ha szereti a cukros üdítőket, akkor sajnos nem fog tudni egyik napról a másikra lemondani róluk, ezért egyszerűbb, ha kezdetben ad magának egy limitet, és úgy kezeli ezeket az italokat, mintha édességet enne, és nem úgy, mintha vizet inna.

8. Teázni menő! – A tea számos jótékony hatással bír. A  klasszikus szálas teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is.” Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen is. Ha igazán jót akar tenni magával, váljon szokásává, hogy minden nap elszürcsölget egy csésze ízesítés nélküli fekete-, gyümölcs- vagy gyógyteát.

Mozgás

9. Saját testsúllyal, minden nap 5 perc – Eleinte teljesen mindegy, hogy fogyni, izmosodni, netán újra sportolni szeretne, kezdő vagy újrakezdő, az első lépés ugyanaz. Bele kell vágni! Csináljon belőle szokást! Meglátja, ha 5 perc mozgás mindennapos szokássá válik, akkor lesz abból fél óra is. A rendszeres mozgással nemcsak a testi, de a lelki egészség is megőrizhető! Azonban ügyeljen arra, hogy ne vállalja túl magát az elkövetkező napokban, mert a rosszul megválasztott intenzitással hamar ízületi fájdalmai és izomláza lehet.

10. Alapozzon lazán, de hatásosan – Mindenkinek szüksége van egy alap állóképességre. Ha nem profi és még nincs tisztában a pulzustartományokkal, még akkor is hamar eredményeket érhet el. Ugrókötelezzen, szobabiciklizzen, ússzon vagy kocogjon, gyorsgyalogoljon. Csináljon 4 ütemű fekvőtámaszokat! Válasszon egy kényelmesnél kicsivel nagyobb tempót és mindennap a jólesőnél egy hajszállal csinálja tovább. Naprólnapra belelendül, ezáltal az izomzata, a keringése és az ízületei is hozzászoknak fokozatosan a terheléshez.

+1 Soha ne mondja, hogy soha. Időnként belefér egy csokitorta vagy egy velős pirítós, egy-egy edzés nélküli nap, mert a lényeg az, hogy utána szépen vissza tudjunk illeszkedni a már megszokott, egészségesebb kerékvágásba. Jutalmazzuk meg magunkat egy-egy dorbézolósabb pillanattal, majd utána térjünk vissza az önkontroll világába!