Спорт

Кајак: Новаковићу и Стојкову финансијска подршка за припреме за Олимпијаду

Општина Бечеј у току наредне године пружиће финансијску подршку за припреме за Олимпијаду кајакашима Марку Новаковићу и Луки Стојкову, који ће током 2023. покушати да изборе олимпијску норму како би представљали наш град и државу на овом престижном такмичењу у Паризу 2024. године.

За те намене биће издвојено око милион и по динара, односно по 60.000 динара месечно по једном спортисти. Добра вест је што ће прослављени олимпијац Марко Новаковић поново бранити боје Бечеја и веслати за домаћи клуб из ког је поникао.

„Заједно са председником општине Бечеј одлучили смо да та финансијска подршка не треба да изостане у времену када спорт наилази на различита разумевања и различите изазове и да ми као одговорна локална заједница морамо да подржимо неког ко је успешно проносио име Бечеја на различитим светским и европским такмичењима и неко ко је у највећој животној форми да поново донесе успешна одличја у наш Бечеј. Са друге стране, желимо да подржимо неког ко заслужује сваки вид пажње и подршке и ко може да понови успехе Новаковића, Томићевића, Терзића и Шотија, а тај неко је Лука Стојков. Он, под патронатом свог тренера Дејана Терзића има реалне шансе да направи велике успехе на које ми себично и субјективно већ рачунамо“, рекао је члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам, Дане Мандић.

Марку Новаковићу ће летње Олимпијске игре у Паризу бити треће по реду. На претходним се такмичио у дисциплинама које су сада укинуте, па ћемо тако, надамо се, навијати за нашег суграђанина који ће се, ако избори норму заједно са својим колегама, такмичити у четвороседу на 500 метара.

„Драго ми је што после неколико година могу да будем у свом граду. Истина је да ја свакако јесам у Бечеју и овде тренирам, али веслао сам за други клуб, што је за мене увек било под знаком питања. Сада ми је драго што сам овде и што могу да се борим за свој град. Надам се да ће то допринети томе да јуришам ка Олимпијади. Веома сам захвалан што су издвојена средства за нас и она нам много значе, јер ћемо мирне главе радити“, каже Марко Новаковић, кајакаш Кану клуба Бечеј.

Лука Стојков ће олимпијску норму покушати да избори у двоседу на 500 метара заједно са својим братом Милошем.

„Захвалио бих се Општини Бечеј што је препознала квалитет у нама младима, који смо успели да покажемо ове године на Првенству Европе. Испунили смо очекивања и узели сребрну медаљу. Сада излазимо из категорије младих сениора и следи нам неко ново доказивање наредне године у категорији сениора, што је пуно озбиљније. Самим тим ова подршка пуно значи“, објашњава Лука Стојков, кајакаш Кану клуба Бечеј.

Локална самоуправа је мимо средстава по јавном конкурсу, за Кајак кану клубу Бечеј обезбедила и додатних 300.000 динара за потребе унапређења клупског објекта, где се приводе крају радови на функционисању теретане.

„Захваљујем се челницима Општине Бечеј што су препознали потенцијал Кајак кану клуба Бечеј. Ово је невероватна подршка и признање које нам дају за труд који улажемо и континуитет у који хоћемо да се уздамо и да наставимо да радимо као и до сада“, каже Дејан Терзић, тренер Кајак кану клуба Бечеј.

Након изборног такмичења које ће бити одржано у другој половини априла наредне године на Ади Циганлији у Београду, биће познат састав кајакашке репрезентације. Чланови ће представљати нашу земљу на међународним такмичењима, а у августу 2023. године биће познато јесу ли млади Бечејци изборили визу за Париз.

Вукашин Љубојев