Политика

36. седница СО Бечеј: Вук Радојевић је нови председник општине Бечеј

Последњу, 36. седницу СО Бечеј која је одржана 18. априла обележиле су политичке и кадровске промене у локалној самоуправи. 

На овој седници су одборници СО Бечеј изгласали ново руководство општине Бечеј, односно председника СО Бечеј Вука Радојевића и реизабрали чланове Општинског већа. Кандидата за председника општине Бечеј предложио је председник СО Бечеј Игор Киш. Одборници су, поштујући прописану процедуру, гласали тајно. 

„Председника општине бира СО из редова одборника тајним гласањем а председник СО предлаже кандидата за за председника општине Бечеј. У материјалу за седницу сам доставио свој предлог. За председника општине Бечеј предлажем др Вука Радојевића узимајући у обзир његову биографију са посебним освртом да је функцију председника општине успешно обављао већ у ранијем периоду. Сматрам да је ово добра одлука и да је он одговарајуће особа с обзиром на наставак рада који смо започели са претходним председником и да ће он свој посао обављати савесно, професионално и у духу бољитка грађана општине Бечеј“-  рекао је Игор Киш у образложењу предлога. 

Др Вук Радојевић је ову функцију већ обављао од 2012. до 2016. године. Од 2016. до 2020. године био покрајински секретар пољопривреду, водопривреду и шумарство. Након тога је од 2020. године био заменик директора Института за ратарство и повртарство НС „Семе“.

Образлажући своје планове за нови мандат кандидат за председника општине Бечеј Вук Радојеви је у уводном излагању рекао. 

„Пре двадесет дана ми смо се на овом месту опростили од досадашњег председника општине Бечеј Драгана Тошића. И из тог разлога сви ми који смо имали прилику да се дружимо у претходних 15-так година имамо и већу обавезу. Ја сам сигуран да би Драган Тошић желео да наставимо тамо где је он стао. Да наставимо још јаче, још енергичније у борби за бољи живот грађана општине Бечеј. Оно што смо поставили пред нас пре свега јесте политичка стабилност 

Како је аутоматски престанком функције председника општине Драгану Тошићу, који је преминуо 29. марта након тешке болести, престала и функција свим члановима Општинског већа – Далили Дујаковић, Данету Мандићу, др Анђелку Мишковићу, Душану Милованову, Драгану Ковачеву, Емеши Ђере Дечов и Балажу Серда као и заменици председника општине Светлани Вулетић. Одборници су такође тајним гласањем на овој седници обједињено на једној листи гласали и за нове/старе чланове Већа и потврдили им поново мандате, као за именовање Светлане Вулетић поново за заменицу председника.

„Захваљујем се свим одборницима који су нас подржали и који верују да ћемо наставити тамо где смо стали и да ћемо дати свој максимум у реализацији постављених циљева. Желим да истакнем моју добру сарадњу у првом мандату са целокупном Општинском управом и очекујем да ће то и овог пута бити у наредном периоду. То желим да поручим са ове говорнице, свим представницима политичких партија у СО Бечеј поручујем да су свима врата председника општина свима отворена, за све предлоге за све конструктивне идеје. Хвала још једном на поверењу.“ – рекао је у обраћању Радојевић. 

Да подсетимо, уколико не буде и пре тога избори следећи избори на локалном нивоу биће одржани већ следеће године тако да ће овој извршној власти бити краћи мандат.  

На самој седници нови председник општине Бечеј није опширније пред одборници образложио свој план рада али ни план рада новог/старог Већа али је након седнице на упит новинара говорио о неким пројектима који ће му бити приоритет у овом првом периоду. 

„Максимум активности посветићемо великим, капиталним пројектима који су започети, како би успели да их, ако не реализујемо, а оно започнемо до следећих избора. То су, пре свега, саобраћајница од Сомбора до Кикинде, такозвани војвођански смајли, који иде преко Бечеја, и велики је успех што смо имали подршку републичке владе и председника Вучића да та брза саобраћајница иде преко Бечеја. Тиме ћемо заправо имати Бечеј на аутопуту“. – рекао је Радојевић. 

Када је у питању најављена велика реконструкција канализације у Бечеју, Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу као изградња пречистача отпадних вода Радојевић је рекао да је пројектно-техничка документација  завршена за овај пројекат што је било оно што се очекивало ода стране општине и најавио је консултације у „наредним данима“ са министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић да се коначно дефинишу  наредни кораци и да се убрза почетак рада на овом пројекту. Када су у питању рокови он је рекао да он очекује да ће у овој години бити започети и радови. Овај пројекат је, према његовим речима, вредан негде око 50 милиона евра и комплетно се финансира из државног буџета. 

Др Вук Радојевић је у саопштењу новинарима најавио још неколико пројеката као што је такође велики пројекат водоводне мреже као и већ дуго одлагани пројекат реконструкције ОШ „Север Ђуркић“ који би требало такође да иде у „пакету“ са реконструкцијом школе „Братство“. Оба пројекта су се чак неколико пута враћана на дораду из агенције за јавна улагања, цене су се мењале па су сваки пут оба пројекта била све скупља. Он је рекао да је такође и поводом тих пројеката он заказао већ наредних дана састанак са надлежним министарством  да се коначно крене са реализацијом.  

На овој седници су поред ових промена на челу извршне власти у општини Бечеј одборници такође изгласали и промене у оним одборима и скупштинским телима и комисијама у којима су функције имали чланови ПОКС-а који су на прошлој седници поднели оставке које су има одборници усвојили. Па је тако у Надзорни одбор ЈП „Топлана“ за председника предложен и од стране одборника потврђен мандат Шари Золтану као председнику НО и Тамари Цвејанов као члану НО. У општинској Кадровској комисији за председницу је потврђен мандат Жаклини Радић, у Савету за буџет и финансије Душану Радићу, у Статутарној комисији Жељку Бошњаку. Промене су изгласане и у Управном одбору Туристичке организације па је тако нови председник УО Бранислав Нешић а члан Давид Туфегџић.