450 facsemetével gazdagodott a park

Megkezdődtek a fásítási akciók községünkben

Márciusban kezdetét vette Óbecse község területén több fásítási akció is. A The Mighty Mighty Bechej Polgári Egyesület kezdeményezésére, a helyi önkormányzat, a községi Ifjúsági Iroda, az illetékes közvállalatok és a polgárok együttműködésével az első faültetési tevékenységre március 13-án, szombaton került sor az óbecsei Gyermekrendelőnél lévő parkban.
– Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, ami az önkéntesek számán is látszik. Sokan jöttek kisgyerekkel, házi kedvencekkel, vagy társaságban, a szomszédokkal, barátokkal, rokonokkal… Jelentkeztek olyan személyek is, akik már nem élnek itt, Óbecsén, külföldön laknak, mégis szerettek volna facsemetéket adományozni erre az akcióra. Ez egy igazán szép gesztus. Remélem, hogy ez a lendület, motiváció és jóakarat megmarad mindenkiben és folytatni fogjuk ezt a rendkívüli kezdeményezést, és, hogy néhány év múlva egy sokkal zöldebb környezetben élhetünk, hiszen ez mindannyiunk érdeke – nyilatkozta Siniša Tomić, a Mighty Mighty Bechej Polgári Egyesület képviselője.
A parkba meglepően sok önkéntes jött el a fiatalabb és az idősebb korosztályból is, akik örömmel tettek eleget a szervezők meghívásának, hiszen elmondásuk szerint fontosnak tartják, hogy tegyünk valamit a környezetünkért, a friss levegő és a természet megóvása érdekében. Az akción 450 facsemete lett elültetve, továbbá 100 ültetvény az ipari övezetben kap majd helyet, valamivel több, mint 250 facsemete pedig szétosztásra került a polgárok között, akik a házaik elé fogják elültetni őket.
Óbecse község Ifjúsági Irodája, melynek az önkéntesei szintén nagy számban jelentek meg, vizet, almát és csokoládét biztosított a természetben tevékenykedőknek.
– Örömmel vesszük ki a részünket az efféle aktivitásokban, hiszen mi magunk is gyakran szervezünk környezetvédelmi, természetvédelmi kirándulásokat, munkaakciókat, oktató jellegű előadásokat a fiataloknak. Fontosnak tartjuk, hogy kialakuljon bennük a természet iránti szeretet és a felelősségtudat, hogy miért kell óvnunk a környezetünket, amelyben élünk. Kb. egy hónappal ezelőtt tartottunk egy kerekasztal beszélgetést erről a témáról a Mighty Mighty Bechej Polgári Egyesülettel, az illetékes közvállalatokkal, és a helyi önkormányzat képviselőivel, tehát mondhatom, hogy a mai akció annak a találkozónak a gyümölcse – mondta Iva Kekić, Óbecse község Ifjúsági Irodájának munkatársa.
Az akciót több helyi szervezet is támogatta. Többek között a Lesson Hegymászó Egyesület, melynek tagjai reggelit készítettek minden résztvevőnek. Mira Vuković, a Lesson Hegymászó Egyesület elnöke elmondta, hogy szívesen segítenek ahogyan csak tudnak, és mind a 60 tagjuk örömmel veszi ki részét az ilyen akciókban.
A zöldesítés március 25-én Dreán folytatódott. A helyiek előző nap kiásták a lyukakat a facsemetéknek, amiket másnap a dreai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és tanárai, valamint a helyi óvoda növendékei ültettek el.
– A Proleter utca egyik felén fognak sorakozni a fák, mivel a másik felén a karók találhatóak. Tegnap mi, idősebbek kiástuk a lyukakat, előkészítettünk mindent, ma pedig a gyerekek tevékenykedtek. Nagyon élvezték. Szerintem ez a legjobb módja annak, hogy a későbbiekben meg is vigyázzák a fákat, hiszen ők maguk ültették őket – nyilaztkozta Daliborka Popov, a Mileševo-Drea Helyi közösség titkára.
A helyi iskolában dolgozó tanítók elmondása szerint az órákon is sokat beszélgetnek a gyerekekkel a környezetvédelemről. Az akció keretén belül a Mileševo-Drea helyi közösség 250 fehér kőrisfát kapott.
Tervben van a fásítás folytatása Óbecsén az elkövetkező időszakban is, emellett erdősítési és parkosítási akció is várható idén – tudtuk meg a kezdeményezőktől, szervezőktől.

D.P.