ДруштвоПолитика

Акција „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“ – изабрани приоритети

У недељу 1. децембра су у свим месним заједницама на територији општине Бечеј били организовани избори за приоритете у оквиру акције „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“. Тим поводом а након сумирања гласова грађана представник организатора ове акције из Бечејског удружење младих Александар Ђекић је заједно са председником општине Бечеј Драганом Тошићем одржао конференцију за новинаре на којој је саопштио списак приоритета који су имали највећи број гласова у свим МЗ.

У првој МЗ имали смо само 16 гласова на листићима и 772 путем интернета што је слабији одзив него прошле године. Највише, тј. 407 гласова добио је пројекат уређења плаже и шеталишта на Тиси, 282 гласа реконструкција обданишта „Лабуд Пејовић“, 233 изградња канализационе мреже, ту су били и предлози решавања проблема паса луталица, уређење Горанског парка, санација улице Стевана Дороњског итд… Велика кампања је била и од стране КУД „Ђидо“, они су анимирали велики број суграђана, али смо ми то морали да преформулишемо као „повећање буџета за конкурсе из области културе“ јер са на тај начин додељују средства за Фолк фест а не директно из буџета.

И у другој МЗ је такође било 16 листића и 404 гласова путем интернета. Два пројекта са истим бројем гласова (132) деле прво место а то су уређење шеталишта и плаже на Тиси и завршетак сале у школи Петефи Шандор, 108 гласова је имао приоритет решавање проблема са псима луталицама, 100 гласова бициклистичка стаза у Новосадској улици, ту су и озелењавање јавних површина, санација улице Божидара Милића са изградњом атмосферске канализације, асфалтирање улице Петефи Шандора и др. …

У трећој МЗ имали смо 81 листић и 632 гласа путем интернета. Као први приоритет изгласана је изградња бициклистичке стазе на иђошком, србобранском и петровоселском путу са 303 гласа, санација пута са 251 гласом, осветљење иђошког пута 241 глас а ту су и изградња канализације у Новом Селу и др. …

Бачко Градиште (17 листића и 248 интернет гласова): приоритет са највише гласова (141) је био санација водоводне мреже затим следи уређење центра села са 113 гласова, реконструкција зграде са 81 гласом.

Бачко Петрово Село (52 листића, 148 интернет гласова): први приоритет је био повећање безбедности у селу са 137 гласова, решавање проблема паса луталица, 97 гласова, изградња водоводне мреже 69 гласова.

Радичевић (45 листића и 24 интернет гласова): први приоритет је отварање апотеке у селу са 47 гласова, реконструкција водовода са 46, реконструкција дечијих игралишта са 26 гласова.

Милешево/Дрљан (112 листића и 140 интернет гласова): први приоритет је санација школе у Милешеву са 149 гласова, други санирање дивље депоније са 103 гласа, санација водовода и канализације са 102.

Пољанице (61 листић и 4 интернет гласова), свих 65 за три приоритета а то су реконструкција пута Пољанице-Бечеј, изградња водовода и изградња игралишта за децу.

Комплетан списак свих приоритета и гласова по МЗ можете видети на сајту БУМ-а.

Председник општине Драган Тошић је изјавио да је и он задовољан резутатима као и одазиву грађана Бечеја. Истакао је да је од свега можда најкориснија акција била одлазак представника локалне самоуправе у месне заједнице у насељеним местима заједно са тимом БУМ-а где су били организовани састанци са грађанима да се још једном „претресу“ приоритети. Према речима председника ова акција ће следећих година бити још успешнија и сматра да су недавно организовани избори за савете МЗ овог пута мало збунили грађане када је у питању гласање али да то свакако није неуспех. Председник Тошић је такође напоменуо да је и то један део партиципације грађана и МЗ уопште јер ће сада имате савете са којима ће моћи да комуницирају и да се организују боље. Када су у питању градске МЗ најавио је да ће ускоро и у њима бити организовани разговори о приоритетима и састанак са грађанима.