Сервис

Акције давања крви у Бечеју и Градишту

Локална организација Црвеног крста Бечеј у току августа месеца одржала је два акције добровољног давања крви и то најпре у Бачком Градишту где се одазвало позиву 18 грађана а од тога је њих 17 и дало крв, једна особа је одбијена из медицинских разлога. У Градишту је од 17 давалаца било 5 жена а једна особа је први пут учествовала у акцији и дала крв.

Након Градишта неколико дана касније, 18. августа, и у Бечеју је организована акција добровољног давања крви, стандардно у Градском позоришту Бечеј. У Бечеју се на позив Црвеног крста одазвало 118 потенцијалних давалаца крви, 3 особе су одбијене из здравствених разлога, 115 особа је дало крв, од тога 25 жена и 5 нових давалаца крви који су први пут учествовали у акцији. Током септембра месеца неће бити акција али за сам почетак октобра, тачније 5. октобра, најављена је акција у Бечеју.

Да подсетимо, на територији Војводине преко 250 пацијената свакодневно има потребу за трансфузијом крви. Највећи број пацијената су оболели од леукемије или други пацијенти оболели од канцера којима су потребне непрекидне залихе како би им неопходна терапија била загарантована. Њихово лечење и даље је могуће захваљујући хуманим људима који периодично, анонимно, добровољно и веома одговорно ураде овај гест хуманости и љубави према човеку. Захваљујући емпатији наших суграђана, још једном можемо рећи да смо показали шта значи посвећеност сваког од нас добробити заједнице. Здравље многих људи зависи од појединачног геста сваког нас који се укључе у акције добровољног давања крви.