Ауто школа „Лесон“: Најсавременији симулатор вожње за обуку возача

Ауто-школа „Лесон“ представила је својим клијентима и грађанима Бечеја нови савремени уређај/симулатор за обуку возача Б категорије. Овај веома користан и квалитетан уређај ова ауто школа је набавила да иновира рад са својим клијентима али и да унапреди едукативне програме о безбедности саобраћаја у заједници. Тим поводом је власник и директор Марјан Вуковић – Шабан сазвао и конференцију за медије и представио јавности шта су све бенефити новог начина обуке возача.

Желео бих да вам данас прикажемо једну новину у нашој школи за обуку возача. У питању је симулатор за обуку возача Б категорије, један веома савремен уређај. Наша идеја је да овај уређај убудуће користимо у редовној настави али и да радимо са саобраћајним и другим школама на једном ширем региону, не само у Бечеју, јер смо за сада једини у Србији који имамо овакав уређај овог квалитета. Желели би да можемо максимално да га искористимо и да допринесемо да сви учесници у саобраћају стекну што више знања.

Ми смо се дуго година спремали да ово урадимо и сад смо решили да купимо овај уређај који је произведен у Немачкој и кошта 17.000 евра и за који смо добили значајна средства од фондације „Просперитати“, они су препознали значај овог пројекта да је ово веома важно за наше друштво и заједницу. Према неком нашем наставном плану који ће се базирати на овом уређају нама ће он омогућити да га искористимо за оне који-ма обука мало теже иде јер служи за то да неке евентуалне ситуације и грешке немају неких већих последица. Он може да послужи добро и за оне који имају већ возачку дозволу а имају одређене страхове, плаше се да возе у одређеним околностима или нису дуго возили, они ће моћи да се обрате нама у ауто-школи „Лесон“ и ми ћемо им омогућити да се са овим уређајем опусте и ослободе од страхова и врате у „форму“.

Ово је свакако једна велика новина у начину обуке. Постоје неки кинески уређаји и програми које смо ми посматрали на тржишту кад смо одлучили да набавимо овако нешто али они немају тих могућности које овај уређај има. Немамо сад много времена да причамо детаље које све могућности има овај симулатор, какве све могућности прилагођавања има програм јер је то заиста флексибилна апликација, ми ћемо у договору са фирмом од које је уређај купљен моћи да убацујемо све оно ште ми у пракси схватимо да ће нам бити неопходно за обуку и тако прилагодимо програм. Само неколико примера где може да буде користан овај симулатор: обука за промену светла у саобраћају у неким временским условима или могућност да убацимо неке наше раскрснице које су специфичне или раскрснице из неких оближњих градова (те раскрснице можемо путем дрона да снимимо и убацимо у апликацију).

Ово је свакако будућност обуке, посебно са еколошког аспекта. Данас у Београду у једној ауто школи изашло је 50 до 60 возила да ураде часове које могу да се ураде и на овај начин. Очекујемо да нови Закон о безбедности саобраћаја који је у изради препозна ово и да то уђе и званично у програме обука. Ми покушавамо да то на неки начин излобирамо кроз разна министарства јер такав приступ обуци и саобраћајној струци и безбедности захвата тематски рад и министарства екологије, здравља и просвете. У сваком случају коришћење у званичној обуци овог уређаја у овом тренутку још није могуће. Ми ово што сада радимо као обуку то су часови који не улазе у систем обуке него још увек само помажемо нашим клијентима да се лакше привикну на вожњу и да исправе евентуалне грешке које праве. Ми у симулатору имамо могућности које не можемо увек да добијемо у саобраћају кад на пример да вежбамо првенство пролаза јер можемо да симулирамо ситуацију

да саобраћајац регулише саобраћај, да поставимо ситуацију долазимо са главног или споредног пута и сл., ту су веома често недоумице свих кандидата али и оних који су већ положили али и даље не знају да се понашају као возачи у таквим ситуацијама. На овом уређају све то можемо сад да вежбамо све док то не постане рутина. Овај уређај је, за сада, само за Б категорију али може да помогне и за друге категорија с обзиром да има тих тема које су опште. Ми овде у школи „Лесон“ ћемо сад да разрадимо наш наставни програм и видимо када је потребно коју лекцију да убацимо са симулатора у програм обуке. Намера нам је да кад нам то закон буде омогућио да одмах будемо спремини да све то убацимо у редован наставни план обуке и часове.

Наша идеја која се односи на неки други аспект коришћења овог симулатора је и да направимо један програм обуке са средњим школама саобраћајног смера, за ону децу која ће бити професионални возачи једног дана, да њима омогућимо да овде имају часове практичног рада. Чак и за основце имамо места, седми или осми разред, уколико деца покажу интересовање могу да дођу у групама и да пробају да возе, мислим да ће и њима то бити интересантно с обзиром да још увек немају права да полажу али могу да се полако припремају ако их то занима. Можда једног дана пожеле и да се професионално баве саобраћајем, то је битна грана наше економије и важна је за наше друштво уопште. Морам да напоменем и да у обуци инструктора вожње овај уређај може бити веома користан, намера нам је и да успоставимо контакт и са саобраћајним школама и да има понудимо да своје ученике шаљу овамо на практичну обуку.

У сваком случају симулатор/уређај је спреман и може већ да се користи и могу заинтересовани да се јаве у ауто-школу Лесон и да се договоре око термина коришћења а инструктор ће бити увек ту да помогне и даје инструкције. Предвиђено је да час кошта 600 динара али за почетак ми смо предвидели да доста часова поклонимо бесплатно“ – рекао је Вуковић.


Бечејски дани у сарадњи са ауто-школом „Лесон“ поклањају три бесплатна пробна часа за оне који се најбрже јаве у редакцију. Заинтересовани могу да позову на број: 021/6911 – 999 и 021/6912 – 170 и да преузму ваучере у редакцији у Золтана Чуке 7.