Друштво

„Буџет по мери грађана – И ти се питаш“ 2020

У понедељак 12. октобра је у општини Бечеј одржана заједничка конференција за штампу представника локалне самоуправе и Бечејског удружења младих којом је и званично најављен овогодишњи циклус пројекта „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“. На конференцији су говорили Драган Тошић, председник општине Бечеј и Александар Ђекић испред БУМ-а. И ове године ова организација је одговорна за реализацију процеса предлагања и изгласавања приоритета на основу предлога грађана за издвојени део буџета за те намене у износу од око 50 милиона динара. Састанку су присуствовали и представници Агенције за спречавање корупције који су партнери у процесу али и због тога што је Општина Бечеј у претходној години проглашена за најтранспарентнију општину у Србији.

„Као и сваке године ми овом акцијом тежимо да повећамо учешће грађана у доношењу одлука односно у доношењу најважнијег локалног документа а то је годишњи буџет општине Бечеј. Акцију и ове године Бечејско удружење младих организује у сарадњи са Општином Бечеј уз подршку Агенције за спречавање корупције. Неке активности смо унапредили у односу на неки претходни период када смо се исто бавили повећањем учешћа грађана у доношењу одлука, ове године смо неке ствари мало више систематизовали и униформисали иако је година била баш компликована. Ове године је председник формирао посебно радно тело које ће се бавити овом темом убудуће како би се неке ствари још значајније унапредиле и како би што више грађана покушали да укључимо у читав процес. Наш интерес је у томе да се грађани што више информишу како би буџет био што транспарентнији“ рекао је Александар Ђекић.

„Буџет по мери грађана“ је прича са којом можемо да допремо до грађана Бечеја, па и оних грађана које не занима политика али их занимају тротоари, коловози, канализација, дечија игралишта. Ми желимо да са њима комуницирамо на тај начин да можемо да сагледамо са више страна потребе наших суграђана, шта је приоритет, односно шта они мисле да је приоритет. Наравно да понекад у том процесу наилазимо и на ситуације где грађани покушавају да реше неке своје личне проблеме и да их „уграде“ у буџет али ми смо ту да саслушамо те све њихове потребе и да организујемо гласање. Те ствари су нормалне и наравно да ће грађани Петровог Села предложити неки свој проблем као приоритет, или Градишта, на нама је да у складу са могућностима у нашем буџету можемо да покушамо да те њихове захтеве испунимо или не. У претходном периоду дешавало се да смо неке пројекте успели да завршимо, неки пројекти су у току, неке пројекте нисмо могли да довршимо, неке ни да започнемо, за све то постоји више разлога јер се неки од њих планирају за једну годину, некима треба времена да се ураде, две или више година. Постоје и пројекти који су капитални па не зависе само од нас него и од виших нивоа власти и од средстава које добијемо од њих. Суштина је пре свега у разговорима које ћемо у наредном периоду обавити са грађанима свих осам месних заједница, да изађемо на терен и да све те предлоге изанализирамо заједно са грађанима и коначно да на крају организујемо и гласање за приоритете. Ја лично мислим да је за грађане Бечеја важно да се упознају са буџетом и процесом доношења буџета а за нас је важно да из њиховог угла сагледамо шта је то што је њима битно да се уради, то је суштина ове акције. Када радимо ово планирање тог дела буџета обично пре тога радимо и ребаланс буџета јер ту већ можемо да проценимо како у овој години тече пуњење буџета до октобра месеца и тај просек онда можемо да искористимо да предвидимо буџет за следећу годину. Ова година је била специфична због ситуације са короном, мислим да морамо и за следећу годину да укалкулишемо и такав један ризик и да смањимо буџет у односу на 2019. годину али ако пуњење буџета буде било боље да ребалансом повећавамо средства за инвестиције. За следећу годину смо планирали да за ову акцију и потребе издвојимо уместо 100 негде око 50 до 60 милиона динара. То су средства предвиђена само из буџета општине Бечеј. Један од пројеката које смо прошле године планирали из овог буџета а који нисмо ни започели је реконструкција улице Данила Киша, тај пројекат је био изгласан. То је капитални пројекат који не улази у ову суму пара. Ми сада и ова средства за буџет по мери грађана морамо да модификујемо па смо ове године и формирали комисију на нивоу општине која ће пратити све то што се дешава са тим инвестицијама“ – рекао је Драган Тошић

Алексанар Ђекић је најавио и како ће тећи овогодишња акција: „Одмах да кажем на почетку да је јавна расправа о буџету планирана да буде 11. децембра у 17 часова. Али да кренемо сад од почетка: од данас крећемо са постављањем линка на нашем порталу (БУМа) и на сајту општине Бечеј на којем ће грађани моћи да доставе своје предлоге за пројекте. Предлоге скупљамо до 12. новембра. Предлози ће моћи да се предају и писаним путем у месним заједницама али било би много боље да то грађани ураде онлајн и због епидемиолошке ситуације. У међувремену крећемо и у облизак месних заједница, иде се од ове године и у градске месне заједнице у Бечеју, тј. у свих осам, поред нас тим разговорима са грађанима присуствоваће и председник општине и увек неко из општинских одељења који се бави или финансијама или инвестицијама. Планирамо да изборни дан за приоритете буде 5. и 6. децембар и након тога ћемо одмах и презентовати резултате већ 7. децембра да оставиомо довољно времена да грађани буду упознати пре јавне расправе.“

Председник општине Драган Тошић је на конференцији обећао да ће комплетан и прецизан извештај о томе шта је од прошле године урађено од изгласаних пројеката а односи се на овај део буџета бити за који дан достављен медијима. Он је такође апеловао да се у овом циклусу грађани усмере на инвестиције и на идеје које захтевају мање пројекте који нису капитални или вишегодишњи, биће лакше да се реализују и да се мери учинак на крају а и да се искористе та средства што боље јер велики вишегодишњи пројекти се свакако не финансирају из тих средстава. Александар Ђекић је говорио и о својеврсној промени критеријума која је већ прошле године у овој акцији била делимично спроведена, да се усмери фокус да грађани размишљају када предлажу пројекте да се тај новац усмери на инвестиције пре него на манифестације или сличне ствари јер за то постоје расписи општинских конкурса на годишњем нивоу на које такве манифестације и организатори могу да конкуришу. Александар Ђекић је такође напоменуо да ће ове година и на самим гласачким листићима бити мање приоритета у договору са секретарима месних заједница.


Нове активности БУМ-а

Александар Ђекић је овим поводом представио и неколико нових акција БУМ-а у оквиру пројекта „Ка више транспарентности и одговорности у процесима доношења одлука“ које нам је ове године подржала Агенција за спречавање корупције. Он је најавио у оквиру тог пројекта следеће активности које бити реализоване до краја године: радионица за одборнике у скупштини за комуникацију у јавни наступ, радионица такође за одборнике о сукобу интереса, евидентирање како који одборник гласа и за коју одлуку да грађани знају за које одлуке су одговорни њихови одборници (евиденција да стоји на сајту), иницирање израде правилника о употреби службених возила и репрезентације.

Као најважнију активност Ђекић је издвојио иницијативу да се обнови и реконструише сајт Општине Бечеј, да се осавремени у складу са временом и искуствима неких других самоуправа који имају добре интернет презенатције.