Друштво

Бачко Петрово Село: Летња разгледница

Село по „бирка паприкашу“ постаје препознатљиво

Некада је Бачко Петрово Село по туристичко стручној манифестацији „Дани краставаца“ који су се одржавали и по три дана било познато широм наше земље и пошто се та лепа манифестација тихо угасила и отишла у заборав, сада се ово место на десној обали реке Тисе „препознаје“ по манифестацији „Дан села“ у организацији Месне заједнице „8. октобар“ и по чувеном „бирка паприкашу“ због којег долазе многи посетиоци из околних места.

По правом афричком времену, 10. августа, од раних јутарњих часова почеле су да се пале ватре испод котлова, јер је требало што боље и квалитетније скувати овчији специјалитет, који се крчкао у четири котла, док је један био намењен за народно јело пасуљ, који је такође био брзо распродат. У хладовини више деценијских топола, крај обале Тисе, секретар Месне заједнице Магдолна Пеце је изјавила, да су припреме за овај дан трајале скоро месец дана и да се искрено нада да ће манифестација и овога пута успети и оправдати очекивања, што се и остварило. Екипа кувара која годинама не мења „састав који добро кува“ Јожеф Вереш, Душан Гомбошев, Бела Калапош и Јожеф Шиво и овога пута су оправдали очекивања посетилаца и гурмана, који су за врло кратко време појели добро припремљен специјалитет или понели кућама. За то време 28 такмичарских екипа исто је припремало „бирка паприкаш, а по оцени стручног жирија на чијем се челу налазио Јожеф Вереш прогласио је и најбоље. Највише разлога за радост имале су сестре Елеонора Леваи и Чила Пустаи из Бачког Петровог Села које су по оцени жирија припремиле специјалитет „да прсте полижеш“ и кући се вратиле са пуним рукама робних награда, друго место освојио је Јожеф Шакал с колегама из „Потисја“ из Бечеја, а трећи је био Јанош Клаиненер из Темерина са другарима.

У оквиру културног програма, наступали су чланови КУД „Лоле“ из села, али и гости из Бечејских друштава, док су за спортско рекреативна такмичења били задужени Шандор Михалец и Тибор Ердег. Велику пажњу привукло је такмичење у клизању по подлози најлон прекривен пеном од детерџента за судове и надвачење конопца. У конкуренцији пет екипа, прво место је освојила екипа Пикадо клуба „Вилиџ“.

Пошто ову манифестацију годинама подржава и локална самоуправа, мештане је обишао и председник општине Драган Тошић са сарадницима, који је поразговарао о актуелним проблемима и стварима у месту, а ова светковина завршена је атрактивним ватрометом.

Фудбалери „Једниства“ почели припреме

Фудбалери „црвено-белих“ са Тисе, започели су припреме за што успешнији старт у Међуопштинској лиги Бачка Топола, Врбас и Бечеј. На прозивци се појавило двадесетак младих играча које ће по договору са Управом клуба припремати познати стручњак Дејан Каприш, који неће имати ни мало лак задатак, јер су „на излазу“ из клуба проверени играчи Дејан Тобџић (Хајдук, Чуруг), Анђелковић (Бачка, Мол), Јовичић и Јанковић (на проби у ФК “Војводина“ Бачко Градиште).
Председник клуба Тибор Ерег истиче, да ће ове такмичарске сезоне првенствене утакмице играти и талентовани дечаци у кадетској конкуренцији, а пошто се веома добро ради са пионирима, главни циљ клуба је задржати децу на окупу, а резултати, уз труд и рад, доћи ће сами по себи, само треба мало стрпљења, тако да су амбиције сениора средина табеле, а кадата што бољи старт у првенству.  Првенствена сезона у МОФЛ Бачка Топола, Врбас и Бечеј почеће средином септембра.
Ј.Ж.

КЗМ финансирала уређење Омладинског клуба у Бачком Петровом Селу

Након реновирања и замене дрвенарије у средином августа коначно је и отворен обновљени Омладински клуб у Бачком Петровом Селу. Свечано отварање је уприличено на Међународни дан младих. Отварању је присуствовао и помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину Драган Милић.

Канцеларија за младе општине Бечеј, на иницијативу удружења Млади за наше село, из сопствених буџетских средстава финансирала је адаптацију просторије некадашње пореске филијале у Бачком Петровом Селу која је потпуно санирана. Купљен је и намештај за просторије клуба.

Отварањем Омладинског клуба млади мештани ће коначно имати могућност да се окупљају, друже, осмишљавају и реализују активности. На крају свечаног отварања младим представницима ФК „Јединство” уручено је 20 лопти и нови голови.