ДруштвоКултура

„Бечеј на уметничким сликама“, изложба у Градском музеју

У Градском музеју Бечеј отворена је изложба „Бечеј на уметничким сликама“. Тренутно је изложба постављена у малој галерији музеја јер је велика сала у процесу реконструкције. У питању је само мала одабрана поставка слика углавном из друге половине 20. века са мотивима бечејских улица и околине углавном са организованих колонија. У депоима Градског музеја остало је, када су ови мотиви у питању, још за две овакве изложбе речено је на отварању. Изложбу су отворили директор Акош Тојзан, кустос историчар уметности Радослав Михаиловић и сликар Тибор Шипош.

Тренутно је изложено 20-так уметничких дела из периода од средине 50-тих година до средине 70-тих година. Већина слика су рађена у, за то време, популарном експресионистичком стилу пејзажних мотива где је колорит прилагођен осећању које сликар жели да пренесе, од наглашениих јарких боја и светлости до меланхолије и сете са загаситим бојама на мотивима градских улица, тргова, руралних предела, пејзажа града на реци. Још једна специфичност која се да приметити на овим сликама је да има веома мало људи, углавном су осликане празне улице, обала Тисе, сеоска домаћинства јер то је и социјална специфичност града коју су, судећи по свему, сликари добро уочили и пренели на платно. Неке улице и куће су веома препознатљиве па у зависноси од слике сведоче о венвременској непромењивости бечејских пејзажа или напротив о протицању времена. На слици Николе Граовца назире се торањ Синагоге, на слици Стевана Максимовића паркирана су сеоска кола испред општинске зграде и жутог бунара док слика Марине Петру приказује Шлајз какав је и данас.

„Специфично амбијентално окружење, суштински сведено на хоризонталну линију хоризонта, велику површину неба, просторне, структурне и колористичке акценте објеката, грађевина, цркава и кућа, колористичке експерименте са широким површинама, одговарали су и оним уметницима који су били склонији да свој уметнички израз потраже у својој тежњи према неком од суздржајнијих облика апстракције“ каже се у предговору каталога ове збирке аутора Радослава Михаиловића.

Изложба ће бити постављена у малој сали Градског музеја током целог новембра месеца.