Економија

Бечејпревоз: Завршена нова аутобуска станица

Нова аутобуска станица Бечејпревоза, је како је ова компанија објавила на друштвеним мрежама и сајту, завршена. Објекат је спреман да почне са радом. Према речима представника запослених и руководства у бечејском огранку Бечејпревоза у питању је модеран објекат који има све потребне функције да се обавља делатност за коју је намењена.

На упит редакције Бечејских дана добили смо одговор од стране запослених у компанији да је аутобуска станица комплетно сад спремна и опремљена да може да почне са радом али да је потребно и да се прибаве још неке дозволе и лиценце.

Ово предузеће је ових дана послало и званично захтев Министарству саобраћаја за лиценцу за аутобуску станицу за пружање станичних услуга и надају се да ће до почетка септембра и добити одговор од Министарства и решење о додели лиценце. Након тога моћи ће и да почну са радом и са увођењем редовних међуградских линија које ће за почетну станицу имати локацију на новој аутобуској станици. Из Бечејпревоза се надају да ће пре почетка нове школске године станица почети са радом јер се тада и прелази на стандардни „школски“ ред вожње. За октобар најављују и свечано отварање објекта.

Нова аутобуска станица има 5 перона а у самој гради налази се чекаоница, шалтери за куповину карата, тоалети, место за чување и одлагање пртљага и друге пропратне просторије које су неопходне за боравак путника. Како кажу предвиђено је касније и да се објекат допуни и другим садржајима који су уобичајен за аутобуске станице као што су киосци, угоститељски део али је то за сада још увек у плану само. Све просторије су климатизоване, како кажу, најновијим и најсавременијим системом топлотних пумпи што ће омогућити пријатан боравак свим путницима у објекту станице.

Посебно су нам у одговору на наш упит из Бечејпревоза напоменули да су они спремни да максимално путницима и својим суграђанима изађу у сусрет јер ће стајалишта у центру, како кажу из овог предузећа, и даље функционисати као и до сада. Из Бечејпревоза су саопштили да ће путницима свакако омогућити да редовно све линије саобраћају до центра града да у поласку покупе путнике али и да их довезу до центра при доласку у Бечеј.

Према речима запослених у Бечејпревозу они су током рада на изградњи овог објекта били све време у контакту и са локалном самоуправом па је тако договорено да ће сада када је завршена станица локална самоуправа почети са уређењем и паркинга код станице као и уређењем целог тог простора. Простор који ће се реконструисати је јавна површина и због тога потпада под ингеренције локалне самоуправе. У овом тренутку за то је већ завршен тендер и требало би да и радови буду завршени до почетка септембра.

Такође смо сазнали да су представници ове компаније водили и разговоре са локалном самоуправом око евентуално увођења неког облика градског превоза али да је то још увек у форми само „идеје“. Евентуално увођење неке кружне линије која би повезала поједине делове града је прилично скупа инвестиција за локалну самоуправу и процена је да она свакако не би могла да буде исплатива што значи да би морало да се додатно дотира из општинског буџета чак и уз наплату карата. Ипак, већина градских превоза и у другим градовима се дотира из општинских или градских буџета али се на то локалне самоуправе одлучују јер желе да својим грађанима омогуће ту додатну услугу која свакако олакшава живот и боравак у граду.