Спорт

Билијар: Интерни турнир за чланове СБУ „Тиса“

Након четири месеца од оснивања, Спортско билијар удружење „Тиса“ из Бечеја данас броји осам чланова од тога пет момака и три девојке.

Ради процене оног што је увежбано и научено у претходна четири месеца, али и стицања такмичарског искуства у билијару, удружење је организовало интерни турнир у оквиру клуба, односно само за чланове клуба. Такмичење је одржано 11. јуна у холу спортског центра где се и налази клуб.

“Очекујем да ћемо до краја ове године направити још не- колико оваквих мини турнира, а за следећу годину планирамо да их буде пет. Поред тога, планирамо да организујемо и четири отворена првенства”, рекао је председник Спортског билијар удружења “Тиса”, Милан Фехиров.

Турниру је присуствовао Павле Кланшчек, председник Билијар асоцијације Србије, који је бечејским билијар играчима представио тренутну ситуацију у овом спорту у Србији, поделио нека своја искуства и савете, али и одиграо неколико мечева са члановима Тисе.

“Ово је велика ствар за наш спорт и ово су сјајне прилике да млади људи и деца осете ово као прави спорт и да се посвететоме. Билијар је спорт културе јер имате дрескод који је неопходан да бисте играли на озбиљним турнирима. Такође, тражи се одређено понашање ван стола, које се више гледа од тога да ли знате да убаците куглу или не, тако да ми уједно васпитавамо децу. Локалне самоуправе, као што је Бечеј, које препознају билијар као спорт су изузетне јер без њих овога не би ни било”, рекао је председник Билијар асоцијације Србије, Павле Кланшчек.

“Захвалио бих се председнику Билијар асоцијације Србије који је изразио жељу да нас посети и што смо добили прилику да разменимо мишљења и искуства, али и да видимо који су даљи начини сарадње кровне организације овог спорта и билијара у Бечеју”, казао је Фехиров.

Када је реч о билијару у Србији, он је у великом успону каже Кланшчек, и додаје да у нашој земљи тренутно постоји 32 билијар клуба.

Имамо континуитет медаља и успеха на европским такмичењима. Сваке године доносимо европске медаље, имамо и девојку која је трећа у Европи и пета у свету. Имамо играча из Новог Пазара који је освојио бронзану медаљу на европском, а ту је наш шампион Алекса Пецељ, који ће врло брзо бити светско име и светски шампион. Он је локомотива овог спорта да  би сва деца ишла за њим и направила успехе као што је он”, истакао је Кланшчек.

Вукашин Љубојев