Економија

Бивши „CBA” маркет постаје фабрика за рециклажу електронског отпада

Мађарска компанија „Metal Shredder Hungaryˮ, која се бави рециклажом и трговином електронског отпада са племенитим металима, градиће крајем ове године фабрику у Бечеју. Ова фабрика биће изграђена у објекту мађарског трговинског ланца „CBAˮ на Тополском путу који је већ скоро деценију празан и неискоришћен. Зграда је сада је продата новим власницима али ће бити потребно доста улагања да се она уподоби за производњу за коју је намењена.

У саопштењу генералног конзулата Мађарске у Суботици о пројекту и линији рециклаже која ће бити постављена ускоро у новој бечејској фабрици каже се: „Фирма ће у Србији градити фабрику за рециклажу, засновану на технологији „нула отпадаˮ, ради саку-пљања и прераде електронског отпада са племенитим металима, као и рендген филмова насталих у здравствуˮ. Предвиђено је да у оквиру фабрике у Бечеју буде и истраживачка лабораторија, канцеларија и производна хала. Када је реч о племенитим металима, фокус је на издвајању злата, сребра, никла, паладијума, значајних за употребу у индустрији. „Metal Shredder Hungaryˮ, по инвестицијама спада у водеће компаније у средњој Европи и 2019. остварила је приход од милијарду форинти, односно 2.768 милиона евра. Ову инвестицију је половином марта најавио министар спољних послова и економије Мађарске, Петер Сијарто. Он је тада рекао да ће компанија „Metal Shredder Hungaryˮ, градити фабрику у Војводини и да ће добити владину подршку од 325 милиона форинти за инвес-тицију чија је укупна вредност 546 милиона форинти, односно око 1,48 мил евра.

Поводом најаве ове нове инвестиције разговарали смо са Киш Игором председником СО Бечеј о томе како је дошло до ове ини-цијативе, како и на који начин ће ова нова фабрика допринети локалном развоју привреде….
„Коначно је после 12 година продат тај објекат на Тополском путу који већ веома дуго стоји напуштен и празан. Сада је купљен од стране мађарске фирме „Metal Shredder Hungaryˮ која се бави рециклажом, то је данас водећа компанија на мађарском тржишту која ради рециклажу електронског медицинског и другог секундарног отпада. „Metal Shredder Hungaryˮ је значајна и велика компанија и у европским овирима. Ова инвестиција у Бечеју остварена је пре свега уз помоћ мађарске владе. Инвестиција је вредна око 1.5 милиона евра. Осим што ће то бити веома значајна инвестиција у привреди нашег града то ће уједно бити и прва таква линија за рециклажу у целој Србији. Ми смо веома задовољни да је на крају свих преговора постигнут коначни договор за изградњу ове нове фабрике. Почетак реализације биће улагањем у реконструкцију и реновирање објекта и уподобљавање за потребе производног процеса. Према плановима инвеститора требало би да се са реновирањем об-јекта почне негде у августу ове године. Ти грађевински радови ће трајати око 6 месеци тако да се завршетак фабрике очекује у првој трећини наредне године. Предвиђено је да се у тој првој почетној фази запосли око 20 људи, радника. Оно чиме ће се ова бечејска фабрика бавити је рециклажа електронског али и медицинског отпада. Предвиђено је и отварање лабораторије за истраживања. Све ово је новина код нас, веома је занимљиво на који начин се из секундарног електронског или медицинског отпада издвајају племенити метали. Један од најзанимљивијих примера је на који начин се из отпадних ренгенских снимака извлачи сребро. То је процес који се ради на еколошки веома одговоран начин, веома је иновативан и регистрован је у овој фирми као оригинални мађарски патент. На крају се из ренгенског снимка издваја квалитетно сребро високе чистоће и ПЕТ који даље могу да се поново користе у производњи. Морам да нагласим и да је ова мађарска фирма добила и подршку наше Владе за реализацију овог пројекта. Линију за рециклажу која је предвиђена да се гради у Бечеју је „Metal Shredder Hungaryˮ представила и у Министарству екологије државе Србије као и Покрајинској влади.“ рекао нам је председник СО Бечеј, Игор Киш.