Друштво

Центар за социјални рад: Нови комби за превоз особа са инвалидитетом

Пројекат “Саградимо дом заједно” је програм подршке ЕУ за становање ромских породица. Пројекат се реализује на простору целе Србије. Према стандардима тог пројекта породице које су у програму су поред сеоских кућа, превоза покућства, добиле и грађевински материјал за поправку кућа, сетове беле технике и машине, алате или опрему за стицање прихода. На овај начин добили су могућност да трајно реше свој стамбени проблем и преселе се и започну живот у новим условима. Поред тога све породице су добиле и додатну помоћ у пакетима хране и хигијене као и сет основног баштенског алата, комплет ручног алата за домаћинство.

Као део овог пројекта бечејски Центар за социјал-ни рад добио је и комби за превоз особа са инвалидитетом са хидрауличном дизалицом.

У среду 12. фебруара је и званично Центар преузео возило. Том приликом новинарима су се обратили директорица Центра за социјални рад Ивона Божовић и председник општине Бечеј Драган Тошић.

„Возило које смо данас добили је возило које је намењено за безбедан превоз особа са инвалидитетом и добијен је као донација ЕУ у склопу пројекта „Саградимо дом заједно“. Донација је део подршке нашој општини по питању осетљивих група. Возило сада припада Центру за социјални рад али очекујемо, пошто постоји већ дуго времена потреба за оваквом врстом возила, да ће бити коришћени за ресурсе целе општине, заједнице. Планирамо да возило региструјемо у наредних 15 дана, остало су све донатори обезбедили и самим тим планирамо и спроводимо неке организационе кораке да почне одмах након регистрације да се користи. Планирамо да користимо возило за све нове услуге социјалне заштите, за дневни боравак нпр. и за друге потребе. Али оно што нам је посебно важно и за чега постоји потреба у локалној заједници јесте да возило пре свега користе особе са телесним инвалидитетом. Мислим да ће то били веома велика помоћ њима јер ће им на тај начин и друге услуге у граду бити доступније.

У бази корисника услуга социјалне заштите имамо 118 деце са телесним инвалидитетом, 48 младих и 108 одраслих особа али то сигурно нису коначне цифре јер знамо добро да имамо јако пуно самачких домаћинстава, старих, којма ће бити потребно ово возило, као и велики број деце. Очекујемо да ће свакодневно возило бити на располагању свима који су у овој потреби.

Ово возило је за сада једино овако опремљено на територији општине Бечеј. Има праву хидрауличну рампу за колица и заиста је потпуно безбедно, позади има само три седишта и довољно велик простор који дозвољава и окретање у инвалидским колицима што је од посебног значаја за удобност и сигурност корисника. Возило наравно има и заштитне појасеве тако да сад можемо да кажемо да први пут имамо право возило које је безбедно за превоз особа са инвалидитетом. Вредност овог возила је 27.500 евра. Када је у питању наш постојећи возни парк ми за сада располажемо са једним доста старим аутомобилом али се надамо да ћемо успети да из донација обезбедимо бар још једно возило и тражили смо од министарства да нам обезбеди, помогне. За сада се сналазимо са овим што нам стоји на располагању.“ – рекла је директорица Центра Ивона Божовић

„Ово је прво возило овог типа које је Општина Бечеј обезбедила Центру за социјални рад, ако тако могу да кажем. Општина Бечеј је у сарадњи са ЕУ преко УНОПС пројекта „Саградимо дом заједно“ кроз који смо обезбедили смештај за 19 породица у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу сада добила ово возило.

Ја се захваљујем ЕУ и људима који су сарађивали са нама и који су се трудили да нам помогну. Ми смо заједнички дошли до закључка да је овакво возило најпотребније Бечеју. Битно је напоменути да ово није први пројекат који заједнички радимо са ЕУ донатрима а свакако није ни последњи, сарадња је одлична и са обе стране је присутно задовољство. Ми ћемо се трудити да имамо добре нове идеје које ћемо тако презентовати ЕУ да неће бити проблема да дођемо до средстава за њихову реализацију. Вредност овог возила је 27.500 евра. Као што можете да видите комби има три седишта унутра и два места за инвалидска колица. У сарадњи са министарствима и покрајинским секретаријатима припремамо још пројеката када је у питању приступачност за особе са инвалидитетом. Прво што ћемо радити по том питању је да решимо још боље приступачност саме зграде Општине Бечеј и самим тим услугама које за грађане обавља Општина Бечеј, ми за сада имамо онај улаз иза али ће тај приступ за особе са инвалидитетом у наредном периоду бити реконструисан. Прошле године смо отворили и онај прилаз у Првој месној заједници, нешто слично ћемо урадити и у згради Општине а онда даље на свим осталим значајнијим установама које су од јавног значаја морамо урадити приступе тако да особе са инвалидитетом могу несметано саме да користе услуге као остали грађани. Ми сарађујемо и са удружењем „Феникс“, они нам дају предлоге шта су приоритети. Са њима радимо и неке пројекте заједнички“. – рекао је Драган Тошић.