Друштво

Covid-19 извештај: Укинуто ванредно стање у општини Бечеј

Општини Бечеј укинуто је ванредно стање од понедељка, 7 јуна и затвара се и пункт за вакцинацију у Спортском центру, то је у уторак 8. јуна испред Штаба за ванредне ситуације саопштила јавности Светлана Вулетић, заменица команданта штаба.

„Желимо да обавестимо јавност у Бечеју да су јуче укинуте мере које се тичу ванредног стања и да је та одлука ступила на снагу јуче (7. јуна). Значи сва ограничења која су прописана уредбом о ванредном стању су укинута, остају она огрничења која су прописана другим уредбама на државном нивоу. Што се тиче Бечеја ми имамо сада 15 активних случајева у овом моменту с тим што морам да кажем да вероватно то више није тај број јер се у активне случајеве рачунају и они пацијенти који су били хоспитализовани а након повратка из болниицe и оздрављења они се још две недеље воде као активни случајеви. Што се тиче вакцинације у Бечеју на данашњи дан вакцинисано је 10.440 првих доза вакцине а ревакцинисано је 9.150. Што значи да би ми требало мало да појачамо вакцинацију јер је вакцинисано првим дозама око 35% становништва и око 31% ревакцинисано и другом дозом. Сви знамо да је циљ да 50% становништва буде вакцинисано. Ја бих овим путем позвала све који то још нису учинили да се вакцинишу поготово млађу популацију где је запажен много мањи одзив. Вакцинални пинкт који је радио у Спортском центру почевши од 20. јуна ће престати тамо да ради и вакцинација ће се обављати у просторијама Дома здравља јер они имају капацитет да извакцинишу око 100 људи дневно па како сада иде динамика вакцинације и ревакцинације тај број се дневно не прелази. Морам да напоменем са смо радили и вакцинацију по селима, у Бачком Петровом Селу смо били три пута, у Бачком Градишту два пута, једном у Милешеву с тим што ћемо у четвртак (10. јун) организовати вакцинацију и у Пољаницама и још једном следеће недеље у Милешеву. Ковид амбуланта остаје да тамо где је и сада и радиће докле год има заражених, из наших дневних извештаја могли сте видети да ових недељу, две буде на неколико дана по један заражен што значи да опада број. Тестирања још увек има али нешто мало више од десетак дневно, викендом и мање, мало више понедељком.“ рекла је Вулетић.

У претходне две недеље новозаражених је било укупно 7, тестирано је 256, ревакцинисано је 115 особа а 1 особа је упућена на болничко лечење. Од почетка пандемије, тј. од „другог таласа“ и прошлог лета од када имамо податке укупно је ковид прележало 3317 грађана Бечеја.

Мере које су донете на Штабу од 1. јуна су на снази и даље и углавном се односе на угоститељске објекте и продавнице.
Када је у питању почетак летње сезоне купања базен је од 8. јуна отворен и све мере које се односе на базене биће јасно истакнуте на уласку. Број присутних на базенима је лимитиран на око 500 корисника.