Друштво

ЈП „Комуналац“: Завршено игралиште у Седам секретара СКОЈ-а

П „Комуналац“ је завршио са изградњом новог дечијег игралишта у насељу 7 Секретара СКОЈ-а у самом центру града. Игралиште је постављено на нову гумену подлогу са потпуно новим елементима за децу мањег узраста. Тим поводом директор овог предузеће је 27. маја на самој локацији одржао конференцију за новинаре.

„Већ трећу годину за редом, захваљујући општинском буџету са којим смо заједно препознали значај измена закона и правилника на основу којих треба да радимо на реконструкцији дечијих игралишта, ми радимо на обнављању игралишта у општини Бечеј. Што се тиче предузећа ово је седмо дечије игралиште које смо поставили. У суштини ове године смо определили средства да ово игралиште буде на неки начин побољшано у односу на претходних шест које смо поставили углавном по насељеним местима. Разлика је та, поред неких техничких решења која су боља и поред тога што је ово игралиште издржљивије, је гумена подлога која је за децу много безбеднија. Оно што је такође новина је да смо се одлучили да поставимо око игралишта и јавну расвету и да поставимо видео надзор. Видео надзор је већ почео да функционише. После свих насељених места у којима смо прво поставили оваква игралишта, дошао је и Бечеј на ред, после игралишта у насељу Вељко Влаховић ово је још једно које је постављено у самом центру града. Задовољни смо што смо успели да спроведемо ову инвестицију до краја, уредили смо и овај овде плато између зграда, додали смо још мало зеленила, биљака и то није крај јер још планирамо да мало уредимо простор ту око игралишта. Игралише је величине око 150 метара квадратних са елементима које видите, са једном ђубријером и са једном клупом за седење и са двојезичном инфо таблом. Заокружили смо ову инвестицију. Надам се да ћемо наставити овако па да успемо да покријемо све делове Бечеја са дечијим игралиштима као и насеље Милешево које је следеће на реду. Трудићемо се да и она постојећа игралишта, која нису нова, обновимо и средимо. Чекамо само сертификацију и да званично може да се препусти деци на коришћење. Оваква игралишта се свуда раде на исти начин у целој држави, сви произвиђачи који раде ова игралишта имају серификате у складу са Правилником и сви они су познати кући која врши сертификацију, тако да ту не би требало да буде проблема. Ово игралиште је на основу новог Правилника и пројектовано и то тако да буде сигурно за коришћење.“ – рекао је директор Плавшић.

На примедбу новинара да игралиште већ сада није по важећем Правилнику јер недостају елементи за децу са инвалидитетом директор Плавшић је одговорио да је то сада ствар агенције/куће за сертификацију (Институт заштите на раду) да ли ће игралиште добити сертификат или не, рекао је и да ће, уколико они буду дали неке примедбе, ЈП „Комуналац“ то свакако поштовати и допунити и ускладити са траженим изменама. У међувремену након изјаве директора Плавшића ово игралиште је прошло први преглед и сада се само чека и коначна документација, што значи да ће игралиште добити сертификат.

На другу примедбу новинара да ће и сва постојећа игралишта морати да се до краја новембра месеца ове године ускладе са Правилником, директор Плавшић је одговорио да ће се ЈП „Комуналац“ трудити да се то уради, тачније да се испоштују сви рокови и све законске одредбе али је напоменуо да се они такође понашају и могу да раде инвестиције само у складу са буџетом који им је опредељен у програму пословања.

Плавшић је такође подсетио да је је локална самоуправа инвестирала у чак 12 игралишта на територији општине Бечеј у последњих три године. Цена овог игралишта била је нешто мање од 2,5 милиона динара са порезом. Према речима Плавшића најскупљи су били припремни грађевински радови и гумена подлога а и елементи су за нијансу само скупљи од игралишта које су до сада инсталирали јер су у питању побољшане верзије елемента, квалитетинији и сигурнији материјали што јесте у складу и са локацијом и фреквенцијом корисника. Он је напоменуо да у та 2.5 милиона нису урачунати радови на јавној расвети око игралишта и у насељу као ни инсталирање видео надзора. Ово игралиште је радило исто предузеће као претходних неколико и у поступку јавне набавке била је само једна понуда.

Када су у питању стара игралишта (која би до новембра требало да буду или усклађена са Правилником или уклоњена) Плавшић је рекао да ће се то урадити са оснивачем и са урбанистичким одељењем јер до сада је већ рађено уклањање елемента са тих игралишта који су девастирани, оштећени или опасни и који више не могу да се користе. Остало је само оно што је сигурно за коришћење и безбедно. Елементи са претходног игралишта које се налазило у насељу Седам секретара СКОЈ-а, а који су још увек употребљиви и у добром стању, су сада похрањени у дворишту ЈП „Комуналац“ и биће размештени на друга игралишта где недостају такви елементи. Када је у питању одржавање и безбедност новог игралишта видео надзор врши само предузеће.