Друштво

Радичевић: Радна акција младих мештана на уређењу села

Велика радна акција на уређењу села Радичевић одржана је у недељу 30. маја у организацији неформалне групе младих мештана који су се самостално организовали са циљем да покушају да својим сопственим средствима и радом уреде  и улепшају село.  Један од циљева је, према речима организатора, уређење запуштених јавних површина али и подстицање и промоција социјалног ангажмана мештана, посебно младих, да себи уреде и прилагоде простор за живот. Веома важно је да се млади грађани села активно укључе у бригу о јавном простору који користе, о простору на којем се одвија социјални живот у селу што је за све њих и њихове породице подједнако важан. Читав ангажман је усмерен на покретање заједнице да се направи једна активна група младих мештана која ће бити покретач активног приступа друштвеном животу у селу.

У јутарњим часовима окупило се око четрдесетак учесника, углавном млађих мештана, који су одмах веома спремно И организовано прионули на главни посао, уређење зелених површина, што су претходно идентификовали као приоритет јер су јавне површине у самом центру села већ одавно биле неуређене, запуштене и самим тим нефункционалне. Претходни дан организатори и група младића, који су били иницијатори акције, су се за потребе ове акције договорили о томе која ће им машинерија бити потребна и од скупљених добровољних прилога су купили још један део неопходног оруђа за рад (грабље, метле, лопате и сл.). На сам дан акције грађани су сами донели своју кућну опрему , косачице (око 5 комада), 2 тракторске косачице, 4 моторне тестере, 20 тримера, један дувач лишћа.

На јавним површинама и у деловима села који су најфреквентнији, посебно у центру, очишћено је, уређено и покошено све од центра до магистралног пута и око свих јавних зграда што је скоро 70 до 80 посто јавих површина у селу. Учесници акције такође су покосили и површине испред неких кућа и окућница код старијих мештана за које су знали да не могу да сами среде простор или им треба помоћ млађих. Покошена је висока трава и уклоњено зарасло шибље код сеоског гробља, сам централни паркић код месне заједнице и библиотеке и поште, делови јавних површина око цркве и око магистралног пута, очишћена је урасла шума око школског дворишта. Посебну пажњу су посветили уређењу баште са ружама у центру села које су окопане и орезане.

Организатори кажу да су веома задовољни и одазиву младих у селу на ову прву у низу будућих акција као и тиме шта су све успели само у току једног дана да ураде јер је промена у селу веома велика. Кажу и да ће то све сада бити лакше да се уредно одржава јер су током ове акције урађени они најтежи груби радови који су захтевали већи напор и значајнију механизацију. Након кошења, уклањања зараслог зеленила и сувих делова дрвећа и грана, следи у наредном периоду естетско уређење обрађеног простора и оног што је преостало.

Сви ти простори били су коришћени минимално, мештани су имали прилаз само у једном мањем делу и дечијем игралишту,малом фудбалском терену.

„Ми у селу смо дефинитивно имали последњих година проблем са уређењем села, јер те јавне површине које сви користе и које су веома важне за функционисање села нико не одржава. Ту се играју деца, шетају и млади и старији, то је центар села и то мора да се редовно одржава, трава мора да се коси скоро сваке недеље.Није нам у циљу да неког критикујемо него да се село уреди, да помогнемо и да нама неко помогне да направимо још оваквих акција“- рекао нам је један од организатора.

„Желимо да се захвалимо свим људима који су на било који начин учествовали и помогли да се ова акција одржи и који су показали добру вољу да нам се придруже да уредимо заједнички простор у селу тако да свима буде лепши и удобнији живот у заједници. Желимо такође да се захвалимо и на помоћи ЈП „Комуналац“ и њиховом раднику а нашем мештанину Милин Небојши, уједно и најстаријем добровољцу на акцији, који су нам изашли у сусрет и помогли са још једним рајдером и једним тримером, као и фирми МК „Продукт“ из Радичевића која нам је поред помоћи обезбедила и камион за утовар и одвожење грања и шибља и део горива за машине.“ – речено је у саопштењу групе организатора.

Вредност изведених радова била је негде око 53.000 динара које су организатори на лицу места добровољним прилогом, колико је ко могао у том моменту да да, скупили.  Потрошено је око 140 литара бензина.

Након успешне акције млади грађани Радичевића су такође веома успешно организовали и дружење и ручак за све акцијаше и све друге који су им пружили подршку и помоћ у организацији.

О томе када ће се одржати следећа акција коју организатори већ планирају веома ускоро, мештани села ће бити обавештени и путем медија али пре свега у селу вајбер групама и путем друштвених мрежа. Они такође позивају све грађане који овог пута нису били да им се придруже у следећој акцији.


Извештај II радне акције одржане 6. јуна

  • Присутно око 50 одраслих и око 15 деце.
  • Механизација: око 10 тримера, 10 моторки, 5 косачица, један багер, два трактора, један камион са грајфером
  • Сакупљено око 100.000 динара сопствених средстава што новца, што хране, пића горива, када се све сабере.
    Потрошено око 70.000 динара. Око 30.000 динара је остало за наредну акцију која је у плану у наредне две недеље о чему ће јавност бити обавештена.
  • Радној акцији су се придружили неки нови грађани који нису били на првој акцији.

Потпомогли акцију:

  • МК Продукт – камион са грајфером за одвожење грана
  • Гес Трим – багер за ископ пањева
  • Комуналац – два радника са моторним тестерама
  • Општина Бечеј – Дане Мандић

Такође посебна захвалност иде женама и грађанима који су храном и пићем добровољно помогли да акција буде што делотворнија.
Акција је трајала од 7 до 13 часова уз повремену кишу и јаке пљускове који су у неколико наврата покушавали да нас зауставе али и поред тога урађено је што је зацртано за тај дан.

Са Данетом Мандићем је најужа група покретача акције обишла село и указала на главне недостатке. Добили смо обећање да ће општина помоћи групу грађана како би се остварили зацртани циљеви.

Село је и поред две опсежне акције и даље у многим деловима веома запуштено јер се годинама уназад није водило рачуна.
Ужа организација напомиње да се акције даље настављају па ко год се придружи добродошао је.