Друштво

Пројекат реконструкације канализације у општини Бечеј

Председник општине Драган Тошић је приликом овог отварања улице Стевана Дороњског говорио и о пројекту реконструкције комплетне канализационе мреже (фекалне и атмосферске) на територији Бечеја, Бачког Петровог Села и Бачког Градишта. Он је најавио то као једну од највећих инвестиција у општини Бечеј у инфраструктуру до сада.

„Општина Бечеј је једна од прве две три општине у Војводини која је добила пројект и која ће започети са изградњом и реконструкцијом комплетне канализације у Бечеју, Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту. Уговор ће ускоро бити потписан са Министарством екологије, које је инвеститор. Оно што ће се радити је реконструкција комплетне канализационе мреже, фекалне и атмосферске у ова три насеља. У овом тренутку Бечеј је покривен са 60 посто канализациионе мреже а након завршетка овог пројекта биће 100 посто. У оквиру овог пројекта урадиће се нови пречистач отпадних вода (тачније биће реконструисан онај стари и једним делом проширен). Биће такође урађена комплетна канализација у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту и биће урађени пречистачи у оба ова насељена места. Овај велики пројекат је вредан 30 милиона евра, не памтим када је из виших нивоа власти оволико пара уложено код нас у инфраструктуру. Неке пројекте које смо пре планирали смо зауставили јер ће бити обухваћени са овом комплетном реконструкцијом. Дакле, овим ће бити обухваћена и канализација у Малој Босни што смо раније планирали да радимо сами. И овде у Стевана Дороњског ће бити решени проблеми са атмосферском и фекалном канализацијом на крају улице. Морамо рећи грађанима да ће радови трајати сигурно бар 4 године, биће доста раскопаних улица и у Бечеју и у Бачком Петровом Селу и у Бачком Градишту. Тражимо од грађана да имају стрпљења је то све радимо за њихово добро. Пре неколико дана смо потписали уговор у Покрајинској влади за пројектну документацију за ове пројекте, добили смо 7.5 милиона динара од њих. То је само део средства, обавеза општине Бечеј је да изради идејно решење са локацијским условима, нас ће коштати израда ове комплетне документације негде око 30 милиона динара. Надамо се да ћемо добити још неких десетак, петнеаст милиона из виших нивоа власти, тачније из Републике. То није за пројекат учешће то је само за документацију. Ово је велики пројекат који смо добили од Министарства за екологију они финасирају пројекат и извођење радова. Општина величине Бечеја тешко да би могла да издвоји средства за пројектовање и средства за надзор јер само надзор је 2% од укупног износа пројекта. То ће бити озбиљан посао наредних неколико година, ми ћемо морати да се јако добро организујемо се јер ће ту бити много извођача, подизвођача, радиће чак двадесетак екипа. Када се то заврши сви грађани, сва домаћинства ће морати да се прикључе на канализацију јер ми са том канализацијом чувамо и квалитет наше пијаће воде. Бечеј има квалитетну пијаћу воду има добру фабрику воде. Водовод ћемо побољшати и реконструисати и у насељеним местима а ти пречистачи морају бити самоодрживи, они морају да наплате свој рад од привредних субјеката и грађана а то значи и да ће сви морати да буду прикључени на канализацију. Кад то завршимо следе пројекти изградње и реконструкције путева. Биће у неком наредном периоду из виших нивоа власти и за локалне путеве и то озбиљна средства.“ – рекао је Драган Тошић.


Председник Тошић је говорио и о још једном планираном већем пројекту за који општина покушава да нађе најбоље решење. У питању су санације и затварање атмосферских канала, пре свега оног код стадиона у Доњем парку.

Канал у Доњем парку неће бити затворен у оквиру овог про-јекта, то није у плану, али биће у току ове године очишћен канал.  Из Министарства екологије ћемо добити средства од 13 милиона за чићење тог канала. Канал ће бити очишћен комплетно урадиће се измуљавање тог као и канала у Медењачи. То ће општина Бечеј у сарадњи са ДТД-ом урадити и финансирати. Зацевљење тих канала је још увек веома велики пројекат и то је технички веома компликован процес, превише компликован за нас да то испројектујемо па смо то препустили стручнијој екипи у предузећу Воде Војводине. Они ће израдити пројекат како да се уради решење да се затвори тај канал а да има прихват такву количину воде као што је сада. Није само решење забетонирати јер на тај начин канал прима мање воде него кад је подлога земља. Мислим такође и када будемо урадили комплетно канализацију и када свака кућа буде била на том потезу прикључена на канализацију проблем неће бити такав као што је сад, то чак може да буде и леп канал.“ рекао је Тошић.