Covid-19: Периодични извештај (12.10 – 26.10)

Током друге половине октобра у Бечеју ситуација са епидемијом се константно погоршавала. У току овог периода било је скоро дупло више нових случајева заразе 415 а тренутно је у нашој општини регистровано 483 активних случаја што је такође веома велики скок у односу на претходни период. У другој половини месеца у ковид амбуланту се јавило 1410 особа са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 4377 особа у Бечеју прележало ову вирусну инфекцију што је за око 400 већи број него у претходном периоду. Оно што јесте забрињавајуће је да се нагло погоршало и опште стање заражених јер су клиничке слике оболелих све лошије па је тако тренутно у болницама и на хоспитализацији чак чак 40 наших суграђана. Од 21. октобра из штаба смо почели да добијамо и извештај о томе колико је званично деце тестирано и позитивно на корона вирус. За смо 6 дана колико имамо извештај 19 деце је и званично регистровано оболело од ковида.

На државном нивоу бројке скачу сваки дан и даље је веома велик степен смртности у овом таласу посебно код млађих невакцинисаних особа и старијих особа које могу бити и вакцинисане али болују од тежих облика хроничних болести посебно канцера или дијабетеса и болести срца.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Имунизација становништва се наставља и тренутно је интересовање за трећу дозу вакцине највеће. Наиме, сви грађани код којих је прошло више од 6 месеци од друге вакцине добили су поруку и позив да могу уколико одлуче да то желе приме и трећу дозу. На жалост, интересовање за прву дозу код оних који још увек нису уопште вакцинисани је знатно мање па из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Укупно до почетка ове недеље датих вакцина је 25.680 (+ 1.050 за претходни период), од тога првих доза 11.850 (+220), других доза 11.350 (+80), а трећих доза 3.350 (+1540). Дакле, у последње две недеље је подељено 220 првих доза што је благо повећање у оносу на претходни период.


Нове мере против епидемије

Државни Кризни штаб је 20. октобра донео одлуку о увођењу ковид пропусница за улазак у угоститељске објекте после 22 часа. Мера је ступила на снагу у суботу, 23. октобра. Већина стручног дела Штаба веомо је скептична де ће ова мера бити довољна да иоле смањи број оболелих и овакав тренд какав је тренутно у јеку. Нека реалнија мера била би, према њиховом мишљењу, да се све што ради затвори у 17 часова – превенстевно продавнице, тржни центри, кафићи и да буде отворено само оно што се бави продајом намирница, лекова и горива, као прошлог пролећа и лета. Стручни део штаба предложио је и поново увођење забране јавног окупљања изнад пет лица. Очигледно је да државни Штаб оклева да поново уведе неке драстичније мере па је тако онај други, политички, део надјачао гласове „струке“.

Ковид пропуснице, као нова мера, се односе на све угоститељске објекте – ресторане, кафиће, барове и све сличне објекте у којима након 22 часа неће моћи да се борави у затвореном без валидне ковид пропуснице. Валидна ковид пропусница значи потврду о примљеној другој вакцини у периоду до седам месеци – 210 дана, или треће дозе после највише седам месеци од друге, или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, или антигенски не старији од 48 сати, или потврду о прележаном ковиду у периоду до 210 дана. Све ово би требало на лицу места да контролишу „редари“ (читај конобари) у угоститељским објектима. Они ће скенирати QR код, који показује да ли је сертификат валидан, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату, преко мобилног телефона.

Уз све ово требало би иде и појачана контрола како то функционише. У Бечеју прошлог викенда је била пробна варијанта како ће то фунционисати, није било контроле по угоститељским објектима. Од следећег викенда добар део угоститеља са којима смо разговарали се слажу да је ризик превелик јер већина од њих и даље функционише са смањеним капацитетим још од почетка пандемије, казне ће бити велике па је добар део њих одлучио да ће вероватно скратити радно време до 22 часа.