Техничка школа Бечеј: Нова наставна возила за школу и мурали

Техничка школа у Бечеју ових дана добила је још једну велику донацију која ће свакако бити од велике користи за извођење наставе у школи, посебно на смеру Возач моторних возила. Ученици овог смера од сада ће моћи да возе „сопствена“ возила, аутомобил и камион и да на томе уче прве и основне лекције из вожње по школском програму.

Дан пре потписивања уговора за донацију разговарали смо кратко и са директорицом школе Тијаном Грујић која нам је обећала да ће ускоро овим поводом направити већу презентацију за јавност неколико пројеката које је ова школа добила и спровела од краја прошле школске године.
„Ова нова школска година 2021/22 је почела са преласком на редовну наставу што значи да у школи можемо да радимо и практични део наставе. Већ од самог почетка смо почели да ове године паметније радимо и од старта смо кренули паралелно да за завршне године припремамо и матуру и завршне испите. Разлога за ово је да уколико се деси да школска година пређе на други модел рада или комплетно на онлајн наставу не изгубимо као претходне године много када је практична настава у питању. Смер Возач моторних возила, практичну наставу у блоку обавља вожњом аутомобила у другом разреду и камиона у трећем разреду. До сада су наши ученици учили вожњу на позајмљеним аутомобилима и камионима уз договор са неким приватницима и околним школама и ми смо има веома захвални јер су нам изашли у сусрет. На почетку ове школске године, уз подршку свих наши пријатеља успели смо да се организујемо тако да су ученици већ отпочели часове вожње. Посебно смо захвални на великој подршци и сарадњи са Средњом школом „4.јул” из Врбаса јер смо од њих на поклон добили и аутомобил из њиховог возног парка, уз ово њихова подршка је била од значаја када је и стручни кадар у питању за овај наш смер. Наш школски Савет родитеља нам је такође био од велике помоћи и уз њихову подршку и уз веома значајну помоћ коју смо добили из Општине Бечеј успели смо да прикупимо средства за набавку и камиона за обуку наших ученика. Оно што је значајно рећи и да овај камион који смо набавили има све потребне перформансе које су неопходне у обуци возача. Нешто више ћемо о томе обавестити јавност кад се све завршши, потпишу сви уговори али то је папирологија, возила су већ код нас. И не само о томе, наша школа има прегршт новина о којима јавност Бечеје треба да зна јер то су значајна улагања у образовну инфрастуктуру у граду.“ – рекла је директорица школе Тијана Грујић.

Једна од тих новина о којима је директорица школе говорила је потпуно измењен ентеријер школе који се десио током лета. Наиме, уз подршку Министарства културе и информисања који је одобрило овај пројекат уз финансијску подршку комплетно су осликани зидови школе муралима. О томе како је то урађено и која је генеза ове идеје Тијана Грујић је у форми тизера представила пројекат укратко и послала нам јавни позив да посетимо школу и да погледамо како данас школа изгледа и колико је школа на овај начин добила угоднији ентеријер у којем ученици бораве и самим тим постала стимулативнија за рад.
„Читава сторија са овим муралима почела је донекле скромно тог 17. маја 2021. уз све ковид мере и тада комбиновани модел наставе. Планирали смо све то негде пред крај претходне школске године које су обележили конкурси, избори ђака и спортиста године и куповине наставних средстава за рад. Тек на самом крају године смо започели припреме да за време распуста школа добије ново рухо јер је пројекат прошао код Министарства. Визуелну причу унутар зидова школе која је састављена на основу појединих предлога ученика из школског парламента уобличили смо заједнички у један концепт прилагођен за специфични садржај наше стручне школе. Циљ нам је био пре свега да се у овако лепом амбијету ми сви пријатно осећамо, да то буде једна лепа тематски осмишљена порука и за нас али и за осмаке који нам долазе и који ће можда пожелети да похађају нашу школу. И не само за њих него и за остале грађане Бечеја и шире који желе да нас посете и погледају ову својеврсну изложбу, за ученике и наставнике из других школа који нам дођу у посету. Морам да нагласим да смо подршку и одобрење добили од Завода за заштиту споменика а средства за реализацију пројекта од Министарства културе и информисања Републике Србије. Када нам будете дошли у госте о томе ћемо детаљније. Биће тога још што је пралелно писано уз тај пројекат, покренуто као идеја која ће се, надамо се, реализовати и угледати светлост дана. Наравно, на опште задовољство ученика и професора и свих који бораве у нашој школи!“ – рекла нам је Тијана Грујић.