Тамарин чаробни свет играчака

На претходној цветној пијаци у центру Бечеја пролазећи поред једне тезге био је заиста изазов за родитеље са децом да их одвоје и наставе даље. Шарене и веома лепо и креативно израђене играчке заокупиле су пажњу малишана на први поглед.

Играчке су ручни рад Тамаре Танчић из Бечеја и разговорали смо са њом о томе како је почела да се бави израдом играчака и то на овај начин, где налази инспирацију и да ли хоби полако почиње да прераста у прави мали бизнис.

„Мама и њена колегиница Милојка Качић, коју смо безмерно волеле (обе професори у Техничкој школи у нашем граду) су училе сестру како да штрика на паузама између часова док су је чувале. Сестра је млађа седам година од мене. Када је направила цео један шал, ја просто нисам веровала да је она то створила са само две иглице, али сећам се,учинило ми се да је много једноставно. У почетку је мама покушавала да ме научи, али нисам имала стрпљења, вуница би ми испадала из руку, мрсила се, а рад није имао ни облик ни смисао. То ме је љутило. Након једне мамине баш креативне серије играчака када је настао и прелепи мачак Тоша, села сам и почела да гледам Јутјуба – хеклање – амигуруми техника за почетнике. Направила сам медведа (који није личио на медведа) али је мени био и остао посебан. Прави уникат. И то је почетак магије. Било је то пре отприлике три године. Од тада, сваки пут када уграбим мало слободног времена хеклам са мамом, уз кафицу. Сатима… Безброј пута сам морала да распарам све. Сваки пут сам правила неку другу играчку.“

На који начин пласирате играчке и продајете?
Све мамине и моје радове можете видети на инстаграм страници igracke_taki као и на фејсбуку. Испод сваке објаве је цена играчке као и неке друге информације. Продају смо започеле пре годину дана. Искључиво преко интернета. Али када сам схватила да у Бечеју на Цветној пијаци закуп тезге није скуп, пожелела сам да видим како ће људи реаговати на наше радове. Презадовољна сам резултатом тако да ћемо учествовати и на другим манифестацијама.

Колико је креативан то посао и где пронализите инспирацију за радове?
Потпуно је креативан посао јер даје апсолутну слободу, у смислу боје, облика, величине и квалитета производа… За сада радимо искључиво по мустрама које пронађемо на интернету на енглеском, шпанском, португалском, руском и турском језику јер најмање има на српском.. Пробала сам сама да осмислим играчку, и успела сам. Али то никако није исплативо, јер ми за то треба превише времена. Сматрам да за такву креативност треба много више праксе.

Играчке које правите намењене су за малу децу и потребно је да се при изради поштују све препоруке и стандарди безбедности деце?
Да, најбитније је да играчка буде безбедна за дете. Морамо да обезбедимо да ситнији делови, сигурносне очи и сигурносни носићи буду од материјала који дете не може да прогута и који набављамо преко интернета углавном на станици PetBra. Вуницу купујемо у ABC-у у Бечеју као и у позамантерији „Saraˮ у Новом Саду. Оно што је веома битно је да све играчке могу да се перу у веш-машини на 30 степени, али се не препоручује да се ставе у машину за сушење веша. Пуњење у играчкама је силиконско. Тиме се углавном пуне јастуци.

Када су у питању саме играчке, шта све малишани могу код вас да пронађу и да ли постоји могућност да се наруче неке облици, тематски производи?
Код нас можете да пронађете уникатне маце, зеке, слонове, куце , делфине, жабе, корњаче, нилски коњи и још много тога у разним бојама и величинама, од различите вунице. Такође правимо и ћебенца за бебе, зепе, капе и шалове за све узрасте…Трудимо се максимално да испунимо жеље муштерија.

Да ли имате адекватан простор за рад, радионицу?
Што се тиче простора за рад. Хекламо код куће, у дневној соби. Обе смо запослене и највише волимо када завршимо са послом као и другим кућним активностима да седнемо једна поред друге и да хекламо и тако сатима. Дешавало се некада да радимо и целу ноћ како бисмо стигле да направимо одређени број наручених играчака. Највише ми је требало 36 сати за једну играчку, а најмање 2 сата.

Да ли хоби може бити и исплатив или чак евентуално посао?
Овај посао би могао бити савршен, али овде, у Србији, баш и не може да се наплати како би то заиста требало. Играчку, коју могу да пронађем на Амазону за 60 евра, ја направим овде за 1500 динара, па чак и на ту цену добијем негативне коментаре од појединаца. Када се прерачунам, често ми сат рада изађе 20 динара, али то некако и није битно, јер је неописива срећа када видим како се дете обрадује нечему што сам ја створила. То је непроцењив резултат свега овога. Мама и ја смо заједно у овом послу. Рад нам се потпуно разликује и није могиће да направимо две исте играчке. Баш због тога и јесте свака играчка за себе уникат. Током ранијих повремених продаја и сада, наше су играчкице стигле у Нови Сад, Београд, Зрењанин, али и у Бијељину, Мостар, Загреб, а затим Беч, Будимпешту, Давос…

Значи, све што је на интернету, на фејсбуку, може да се наручи. Да ли спремате нешто посебно за предстојећу празничну сезону?
Све радове које можете да видите на инстаграму и фејсбуку можемо поновити по жељи појединца. Тренутно спремамо капе и шалове за зиму, када то завршимо имамо у плану Снешка Белића, деда Мраза, ирвасе…