Друштво

Covid-19: Периодични извештај (28.септембар – 11. октобар)

На још увек неколико хиљада заражених на дневном нивоу у Србији општи утисак је да је епидемија ствар прошлости. У Бечеју је у првој половини октобра месеца  према све ређим и спорадичним извештајима локалног Штаба је био преко 121 случајева. За претходних петнаестак дана имали смо само 7 извештаја из штаба (што је ипак мало већи број у односу на претходни период). Исто важи и за бројке које се односе на број тестираних особа у ковид амбуланти, број тестираних је око 350 у само 8 извештаја. Према ономе што имамо од података чак се знатно повећао и број активних случајева и сад је 141. Број грађана општине Бечеј који су од почетка епидемије прележали ковид прешао је и 9000 и сад је 9312  али има и доста случајева да су неки од били заражени вирусом више од једног пута. Расте и број хоспитализованих особа и сад су за две недеље на болничко лечење упућене 3 особе. Знатно се смањио број деце заражене вирусом, овог пута само 5 деце је званично потврдило присуство вируса.

У свим здравственим установама и даље су обавезне маске. Симптоми овог соја вируса су блага температура, јак бол у телу, умор, гребање у грлу уместо грлобоље, као и ноћно знојење неки су од уобичајених симптома омикрона. Осим тога, ковид-19 уопштено напада систем органа за дисање и те тешке инфекције могу да проузрокују упоран суви кашаљ, отежано дисање, бол у прсима и низак ниво кисеоника у крви, што никако не би требало да игноришете. Један од главних знакова заразе омикроном јесте бол у телу.

Ко може да прогласи крај епидемије?

Када већ одавно више не обраћамо пажњу на присуство вируса чак и са овако великом бројем оболелих можда је једноставније да се и званично прогласи и њен крај. Али ко може да донесе такву одлуку, ко је надлежан да је то саопшти и званично). Комитет светске здравствене организације за примену међународног правилника треба да дефинише најпре критеријуме који када су задовољени може да се каже да је престала опасност или јавна здравствена претња или јавна здравствена ванредна ситуација од међународног значаја.

У нашој земљи, почетак епидемије ковида 19 прогласио је министар здравља у марту 2020. у складу са Законом заштите становништва од заразних болести. Претпоставка је и да би он требало да уради и проглашење „краја“ епидемије јер је логично да ко прогласи епидемију, он мора и да је одјави. У складу са законом уз процену епидемиолошке ситуације, али и утицај на здравље људи и друштва у целини, Институт ‘Батут’ у складу са Републичком комисијом за заразне болести када се стекну услови може да предложи да министар опет, прогласи престанак ове епидемије”, што је неки редослед потеза …. под условом да ускоро добијемо и министра јер Влада Србије није формирана већ више од 6 месеци.