Економија

20 годинa фирме Линде гас

Прошле недеље је једна од најзначајнијих компанија која се налази на територији наше општине, фирма Линде-Гас прославила свечано 20 година постојања. Ова фирма је део немачког концерна Линде, водеће глобалне компанија за индустријске гасове и инжењеринг. Комплетан концерн има годишњу продају од око 31 милијарду долара и снабдева разна тржишта укључујући хемикалије и енергију, храну и пиће, електронику, здравствену заштиту, производњу, метале и рударство. Када је у огранак фирме у Србији односно у Бечеју у питању, Линде-Гас производе индустријске гасове који безброј примена, од кисеоника за болнице, до гасова високе чистоће и специјалних гасова за производњу електронике, водоника за чиста горива и још много тога.

Овај јубилеј фирма је прославила уз присуство великог броја гостију међу којима су се нашли пре свега запослени у компанији али и велики број пословних партнера и сарадника, свих релевантних локалних институција и предузећа и представници локалне самоуправе, представници покрајинских институција, директори других фирми из концерна (директори из Бугарске, Грчке), директор кластера за Јужну Европу и др.

„Линде је присутан у Србији ево већ 20 година од када је та немачка компанија уложила капитал и преузела управљање. Разлог за то је првенствено био јер се овде налази природно извориште угљен диоксида изузетне чистоће. Негде око 80 посто наше производње иде у извоз али наша компанија успешно ради и због људи који раде у њој, разлог је и наше добро пословање па, на крају крајева, и добра зарада коју смо остварили јер улажемо и развијамо се сваке године. Тренутно производимо 80 хиљада тона течног угљен диоксида на годишњем нивоу, али морам да напоменем да имамо и пунионицу техничких гасова и производњу медицинских гасова. За време короне смо били једни од оних који су, могу да се похвалим, спашавали животе у клиничком центру Војводине. Нама су планови да сваке године имамо нова улагања, да ширимо производне капацитете да наставимо да извозимо на друга тржишта. Тренутно извозимо на тржишта Италије, Аустрије, Румуније, Бугарске. Имамо 60 запослених у компанији а томе треба додати и наше дистрибутивне партнере широм Србије.“ – рекао нем је директор Линде-Гас Зоран Попов.

Прослави је присуствовао и Циприан Ислаи који се тренутно налази на челу кластера за јужну Европу компаније Линде али то није једино што га везује за Бечеј и Линде-Гас.

„Ја сам директор кластера у оквиру којег имамо компаније из балканског региона: Бугарска, Румунија, Грчка, Кипар и Србија. Веома смо поносни да наша компанија у Србији прославља 20 година успешног пословања, поносни смо на резултате који су остварени. Ја лично имам лепо искуство овде у Бечеју, био сам на челу ове фирме три године и срећан сам што могу да се вратим овде овим поводом јер сам овде стекао много пријатеља и то не само у фирми него уопште у Србији“ – рекао је Циприан Ислаи.

Прослави је присуствова и први директор фирме Карбо диоксид од оснивања али и први директор након приватизације од стране немачке компаније Линде – Александар Обровачки.

„Ова фабрика је веома важна за наш град и нашу општину. Од комплетне бечејске индустрије некада сада у Бечеју постоје само Карбо диоксид и Сојапротеин, све остало је угашено и не постоји више. Тачно пре 20 година немачка компаније Линде је уложила 12 милиона марака и и на тај начин постала власник са 50 посто плус две акције, значи већински власник. Након тога су уследили планови за инвестирање и направљена је и друга фабрика која је имала много већи капацитет него прва. Прва фабрика је тада била већ стара, иако је делом била реновирана. Но данас, мислим, да она више и не ради. Разлог за овако успешно пословање и опстанак је да је потражња за угљен диоксидом веома велика, нарочито у Европи али и у Србији. Фирма Карбо диоксид је основана 1979. године, регистрована је 1. маја те године. Ускоро након тога, након периода планирања, направљена је прва фабрика, већ тада са Линде технологијом јер немачка фирма је тада била партнер у изградњи.“ – рекао је Обровачки.

Прослави су присуствовали и представници локалне самоуправе и представници јавних предузећа у општини Бечеј. О томе колико је ова фирма важне за привреду Бечеја новинарима се обратио и Драган Ковачев, члан Општинског већа задужен за привреду.

„Данас се овде обележава 20 године фирме Линде-Гас али мора-мо подсетити све наше суграђане да је фирма стара преко 40 година. Фирма „Нафтагас“ је основала Карбо диоксид 1979. године и под тим именом је пословала до приватизације. Двадесет је година прошло од када је фирма приватизована. Ово је, на срећу, пример једне успешне приватизације јер наши старији суграђани се сећају и оних лоших приватизација из прошлих времена које су многе фирме завиле у црно, отишле су у стечај, радници остали без посла да би се коначно и угасиле. Овде то није био  случај, ова фирма после толико година и даље успешно послује, шири се, повећава број запослених. Линде гас је фирма за сваку похвалу и понос.“ – рекао је Ковачев.