Covid – 19: Периодични извештај – друга половина априла

У Бечеју у другој половини априла месеца знатно је опао број новозаражених ковидом на између 10 и 20 заражених дневно, на крају овог периода чак и на једноцифрени број. Наравно као и у остатку земље било је и осцилација и лошијих дана. У овом периоду је било и мање тестираних тачније 751 особа што је око 250 мање него у претходном периоду.

У овом тренутку је око 3194 грађана општине Бечеј и званично прележало ковид и то ако се не рачуна први талас у марту прошле године и током прошлог лета о којем немамо никаквих званичних података.

Нови „британскиˮ талас и даље доноси знатно озбиљније клиничке слике код пацијената па и даље важи правило да је потребно да хронични болесници буду посебно опрезни и региструју све симптоме и обрате се лекарима. Оно што свакако не јењава и не смањује се је број хоспитализованих пацијената током овог периода извештавања,тај број расте па је тако скоро сваког дана хоспитализовано неколико особа. За само непуне две недеље у болници је завршило 45 пацијента. Да подсетимо, током овог таласа ковид епидемије има и све више особа код којих се нагло дешавају компликације па се дешава често да се клиничка слика пацијента преокрене у једном дану или у року од неколико сати. Више је заражених са упалама плућа. Ово је за нас у Бечеју веома важно јер су нама најближе болнице удаљене на 50-так километара и потребно је да заражени Бечејци добро обрате пажњу на то како се осећају док су у изолацији, да се обавезно обрате лекарима уколико примете неко драстичније погоршање.

Наредни период биће велики тест за све јер је државни Кризни штаб предвидео попуштање још неких мера заштите, деца су поново кренула у школе а овај тип вируса је подједнако заразан и за децу, посебно тинејџере. Друга половина априла био је ризичан период а сада долази још један Ускрс, Први мај и неколико нерадних дана што може да доведе до наглог скока заражених.
Новозаражених случајева на подручју наше општине у другој половини априла било је 186 (што је скоро 170 мање него у претходном периоду извештавања).

Тренутно је 276 активних случајева у општини што је више него дупло мање у односу на претходни период.

Смањен је и процес имунизације па је у овом периоду било само неколико дана организована имунизација током којих је негде око 630 особа примило прву дозу вакцине а негде око 612 ревакцинисано.

Податке о броју преминулих особа од ковида у општини Бечеј локални Штаб за ванредне ситуације нам не доставља у редовним извештајима.